Τελετή Αποφοίτησης, 2020-2021
Σεπ 2 2021

Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον!

Η «Τελευταία Πράξη» της ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς 2020-2021, η Τελετή Αποφοίτησης των Νηπίων, δόθηκε την Τετάρτη 30/6/2021 στον προαύλιο χώρο των Αρσακείων Σχολείων.

Στους στόχους του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης ήταν να δώσει στα παιδιά και τους γονείς τους την ευκαιρία να ολοκληρώσουν με τον πιο φυσικό και ενδεδειγμένο τρόπο τη φοίτησή τους σε αυτό και να ζήσουν τη χαρά μιας διά ζώσης γιορτής, όπως το επιθυμούσαν.

Αξιοποιώντας κάθε ξεχωριστή ημέρα του εκπαιδευτικού χρόνου, το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης σχεδίασε και διοργάνωσε ποικίλες δράσεις με αναφορά στον εορτασμό της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στην πανδημία και σε άλλες θεματικές, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας όλη τη χρονιά, έτσι ώστε η τελευταία μέρα να τους βρει όλους υγιείς, ασφαλείς, αλλά και πλήρεις από βιώματα και συναισθήματα.

Από όλες τις θεματικές, ωστόσο, για την εκδήλωση της αποφοίτησης επιλέχθηκε τιμητικά η Επέτειος των 200 χρόνων. Για το λόγο αυτό γράφτηκε και παρουσιάστηκε ένα μουσικό-θεατρικό έργο αφιερωμένο στην Ελλάδα, με τίτλο: «Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον!». Τα παιδιά μέσα από τους διαλόγους τους αναζήτησαν την έννοια του ιστορικού χρόνου, της Ελλάδας και της ιστορίας της. Μίλησαν για τον τόπο, τους ανθρώπους, τη ζωή και τους πολέμους, τον πολιτισμό και το πνεύμα! Και παρότι, εξαιτίας του επικίνδυνου ιού, όλοι κάποια στιγμή βρέθηκαν παγιδευμένοι σε ένα «δωμάτιο διαφυγής», τα παιδιά κατάφεραν να αποδράσουν ανακαλύπτοντας τις ηρωικές στιγμές του παρελθόντος, απαγγέλοντας ποίηση και οραματιζόμενα το μέλλον: κάθε νέα γενιά παιδιών θα αγαπά την πατρίδα και θα θαυμάζει τον πολιτισμικό πλούτο της, όσο και αν οι συνθήκες, η τεχνολογία ή το σχολείο αλλάξουν.

Το θεατρικό κοστούμι που φόρεσαν όλα τα νήπια σχεδιάστηκε στα εθνικά χρώματα διατηρώντας μεν τα κεντρικά στοιχεία της στολής του εύζωνα, με φανερή πρόθεση δε την αναφορά στο μέλλον. Ως μέρος της παράστασης, το στεφάνι της ελιάς ήρθε και κόσμησε τα κεφάλια των παιδιών, θυμίζοντας τη στεφάνωση των ενδόξων με κότινο, τη μεγαλύτερη και ταυτόχρονα σεμνότερη τιμή.  Απ’ την αρχή μέχρι το τέλος όλα τα Νήπια συμμετείχαν με συγχρονισμένους βηματισμούς στη μουσική επένδυση της παράστασης, από δύο σπουδαία έργα Ελλήνων συνθετών της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής: της όπερας «Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ και τεσσάρων από τους 36 Ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα.

Τα Προνήπια συμμετείχαν στη σκηνή της «ιστοριογραμμής» με μουσική επένδυση από το «Μέλος Αρχαίον», καθώς επίσης και στη σκηνή των «πολέμων» με αποσπάσματα της σκηνικής μουσικής «Τα Ερείπια των Αθηνών» του Μπετόβεν. Ντυμένα με έντονο κόκκινο χρώμα, το χρώμα της ζωής και του αίματος, έδωσαν μια αίσθηση ζωντάνιας και ζεστασιάς στην αναπαράσταση της αναγέννησης της Ελλάδας που ακολούθησε. Η απονομή αναμνηστικών μεταλλίων έδωσε ακόμη πιο επίσημο χαρακτήρα στην Τελετή!

Τη βραδιά έκλεισε όμορφα η συμμετοχή των γονέων μέσα από τις τρεις ταινίες που ετοίμασαν με θέμα την πανδημία και την επέτειο.