αποχαιρετώντας τους αποφοίτους του 2020
Ιούλ 5 2020

Αποφοίτηση covid-19 edition!

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, αργά το απόγευμα,  πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των μαθητών της Γ’ Λυκείου. Τα κορίτσια με λευκά επίσημα φορέματα και τα αγόρια με σκούρα κουστούμια ήρθαν από νωρίς στον υπαίθριο καταπράσινο χώρο του Σχολείου, έξω από το Γυμναστήριο και φωτογραφήθηκαν για να διατηρήσουν ζωντανή την ανάμνηση της ιδιαίτερης αυτής στιγμής της ζωής τους, που τυπικά και ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος της μαθητικής ανέμελης ζωής και την αρχή της ενήλικης.

 

Πρωτόγνωρες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οργανώθηκε η τελετή αποφοίτησης με απόλυτη τήρηση  των προβλεπόμενων υγειονομικών οδηγιών, καθώς η χρονιά αυτή σημαδεύτηκε από το παγκόσμιο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Αντισηπτικά παντού και μοναχικές καρέκλες θύμιζαν ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει..

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, πρωταγωνιστές της βραδιάς, ένας ένας ανέβαιναν στο βάθρο και υπέγραφαν  το σχετικό πρακτικό απόλυσης από το σχολείο, ενώ οι γονείς και μόνον αυτοί, των οποίων τα καθίσματα τοποθετήθηκαν ανά δύο και σε απόσταση, καμάρωναν συγκινημένοι τα παιδιά τους που με την υπογραφή τους σφράγιζαν και το τέλος της μαθητικής τους ζωής στα Αρσάκεια σχολεία. 

Την ίδια στιγμή προβάλλονταν οι φωτογραφίες των αποφοίτων σε νηπιακή ηλικία φορτίζοντας έντονα συναισθηματικά τις στιγμές και θυμίζοντας στους γονείς πως τα παιδιά τους …μεγάλωσαν και έγιναν ενήλικες που παίρνουν πια τη ζωή στα χέρια τους.

Οι παρουσιαστές του πρώτου μέρους της εκδήλωσης, Εβελίνα Μπογιάρη και Κωνσταντίνος Θάνογλου, προσπάθησαν να ανασύρουν με παιγνιώδη τρόπο μνήμες από τη σχολική ζωή εστιάζοντας στα μαθήματα εξ αποστάσεως:
Κωνσταντίνος: Είχαμε και τα ψηφιακά μαθήματα…  -με ακούτε;
Εβελίνα: -Δε σας ακούω…
Κωνσταντίνος: -Πες μας την απάντηση Εβελίνα… και η Εβελίνα στο ίνσταγκραμ… πες πως  έχω πρόβλημα στη σύνδεση.
Εβελίνα:  Κύριε, λέει  πως  έπεσε το ίντερνετ..
Κωνσταντίνος: Για το τρίτο κεφάλαιο έχει και η μαμά μου μια ερώτηση …άλλωστε παρακολουθούσαμε όλοι μαζί… μπορεί και λίγο περισσότερο εκείνη…
Εβελίνα : Το τι συνέβαινε πίσω από τις κάμερες θα παραμείνει το κοινό μυστικό… που όλοι ξέρουμε, αλλά δεν το λέμε.
Οι παρουσιαστές του δεύτερου μέρους Ελένη Όψιμου / Νίκος Σαρρής παρουσίασαν τις σημαντικότερες διακρίσεις των συμμαθητών τους και μας θύμισαν πως τα παιδιά μας έχουν πολλές δεξιότητες και ταλέντα που, όταν δοθούν οι ευκαιρίες, ξεδιπλώνονται και μας εκπλήσσουν.
Ελένη: Εμείς θα σας μιλήσουμε για τα ταλέντα μα, γιατί είχαμε πολλά. Ο κύκλος των καταπληκτικών ταλέντων …
Νίκος: Πολλές πρωτιές και διακρίσεις.  Θα μπορούσαμε να μιλάμε συνέχεια για ώρες…
Ελένη: Και για όλες αυτές τις ευκαιρίες που  μας δόθηκαν  χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές μας που με διάθεση και μεράκι μας ενέπνευσαν, μας υποστήριξαν και μας ενίσχυσαν. Το μεγάλο αυτό κομμάτι της ζωής μας, το σχολείο και οι αναμνήσεις μας από αυτό θα μας ενώνουν για πάντα, όπως και να πορευτεί ο καθένας από μας στη ζωή του.
 
H Διευθύντρια του Σχολείου κ. Άννα Σγουρού αποχαιρέτησε στους μαθητές και τις μαθήτριες: θυμήθηκε στιγμές, χαρούμενες και στενάχωρες, και κυρίως επισήμανε πως αυτή η τελευταία ιδιαίτερη χρονιά αποτέλεσε για όλους ένα μάθημα κοινωνικής ευθύνης κι αφήνει στα χέρια τους μια πυξίδα-οδηγό για τη ζωή και τα ταξίδια τους.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων χάρισε στα παιδιά το εξαιρετικό χαρακτικό του καλλιτέχνη κ. Καψιδάκη με χαραγμένη τη φράση «με πυξίδα το όνειρο», για να αποτελεί οδηγό στη ζωή τους,  και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Μουσμουλίδης περιέγραψε τη συγκίνηση των γονέων που βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν ανεξάρτητα και υπεύθυνα και ευχήθηκε η πορεία τους να είναι δημιουργική κι ευτυχισμένη.
Ο λόγος πέρασε στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των παιδιών, στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του δεκαπενταμελούς συμβουλίου, τον Γιώργο Κουδρόγλου και τον Δήμο Μυλωνά, που στην τελευταία αποχαιρετιστήρια ομιλία τους τόνισαν στους συμμαθητές τους πως τα εφόδια που τους έδωσε το σχολείο και οι καθηγητές τους είναι επαρκή για να ενταχθούν στην κοινωνία των ενηλίκων και να αναλάβουν οι ίδιοι πια, η νέα γενιά των πολιτών, την ευθύνη να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα με τρόπο πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό.

Η ευαισθησία, το ταλέντο, αλλά κυρίως η αισιοδοξία στη ματιά των παιδιών κι η επιθυμία τους να παρέμβουν θετικά στην κοινωνία, αποτυπώθηκαν στην ταινία μικρού μήκους “Κοιτάς αλλά δεν βλέπεις” που δημιούργησαν εννιά μαθητές και μαθήτριες της Γ΄τάξης, για να συμμετάσχουν στους Αγώνες Λόγου και Τέχνης της Φ.Ε. Τα παιδιά κέρδισαν το πρώτο βραβείο κι η ταινία τους που προβλήθηκε στο τέλος της εκδήλωσης συγκίνησε και άφησε στα πρόσωπα όλων ένα χαμόγελο.

Γέλια, υποσχέσεις και ευχές κυριάρχησαν στην δεξίωση που ακολούθησε με δροσερό κρασί και εδέσματα κερασμένα από το Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ ποιοτική μουσική ηχούσε στους κήπους του σχολείου ενισχύοντας την ευχάριστη ατμόσφαιρα. Η χαρά των παιδιών, η περηφάνια των γονιών και η ικανοποίηση των καθηγητών αποτυπώθηκαν στις φωτογραφίες και θα μείνουν μια όμορφη ανάμνηση για όλους.

 

Αγαπημένα μας παιδιά, καλή επιτυχία στη ζωή σας!

Οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης
Τίνα Πλατσή, Μπία Σφυρίδου, Σοφία Χαριτίδου, Κώστας Χρυσοβέργης