Ανεμοδαρμένα Ύψη
Νοέ 19 2017

..μια ξεχωριστή βραδιά στο ΚΘΒΕ

Η από κοινού παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης από μαθητές, γονείς και καθηγητές πιστεύουμε πως συμπληρώνει δημιουργικά το σχολικό μας πρόγραμμα και αποτελεί άλλωστε μια ενδιαφέρουσα ψυχαγωγική πρόταση.

Μ΄αυτή τη σκέψη,και με αφορμή το Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας που εκπονούν οι μαθητές του Α2 που έχει θέμα «Επαγγέλματα που συνδέονται με τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό», μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου μας, μαζί με καθηγητές και γονείς, παρακολουθήσαμε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, στις 20.30, τη θεατρική παράσταση «Ανεμοδαρμένα Ύψη», που παρουσιάζεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του ΚΘΒΕ. Πρόκειται για μια ξεχωριστή παράσταση, βασισμένη στο έργο της Έμιλυ Μπροντέ, που διασκεύασε και σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καλαβριανός, ένας ευρηματικός σκηνοθέτης που καταφέρνει να αναδεικνύει με τρόπο ζωντανό και κατεξοχήν θεατρικό τις πολλαπλές πτυχές του κειμένου και των ηρώων. Η παράσταση καθήλωσε το βλέμμα όλων μας και άγγιξε την ψυχή μας, καθώς οι σκηνοθετικές επιλογές κι οι ερμηνείες των ηθοποιών έφεραν το έργο της Μπροντέ αναπάντεχα κοντά μας. [για την παράσταση ανατρέξτε στην προηγούμενη  ανάρτησή μας εδώ  και στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ]

Μετά την παράσταση μείναμε στη θεατρική αίθουσα που άδειαζε σιγά σιγά από το κοινό, και με τα φώτα πια αναμμένα αλλά με ζωντανή ακόμα τη μαγική αίσθηση του θεάτρου, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους ηθοποιούς της παράστασης, και έτσι να αποκτήσουμε μια πληρέστερη επαφή με τη θεατρική πράξη. Ανάμεσα στους ηθοποιούς που μας μίλησαν ήταν και η πρωταγωνίστρια του έργου Έφη Σταμούλη, καταξιωμένη ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, που με τη μεταδοτικότητα και την αγάπη της για το θέατρο μας συγκίνησε.Οι ηθοποιοί πρόθυμα συζήτησαν μαζί μας όχι μόνο για το έργο, αλλά και για το επάγγελμα του ηθοποιού και όλων των συντελεστών μιας θεατρικής πράστασης, όπως του σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ηχολήπτη, ενδυματολόγου, μακιγιέρ και των άλλων αφανών για μας ηρώων.

Ήταν μια όμορφη βραδιά, που πρόσφερε σε όλους μας ερεθίσματα και αφορμές για σκέψη και συζήτηση.

 

Είμαστε παράξενοι οι άνθρωποι,
από τη  μια μας τρομάζουν τα φαντάσματα
κι από την άλλη δεν αντέχουμε να μη μας κυνηγάνε…