Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Νοέ 29 2021

η πρώτη βιωματική μας δράση στην Β΄τάξη

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη βιωματική δράση των μαθητών της Β΄ Λυκείου στο πλαίσιο του προγράμματος “Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα”, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό  πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα, στην ουσιαστική κατανόηση της ισότητας των φύλων, του σεξουαλικού προσανατολισμού, στην ευαισθητοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό, την προσβασιμότητα και την συμπερίληψη. Στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος η επίτευξη των στόχων του επιδιώκεται και επιτυγχάνεται με την υλοποίηση ποικίλων βιωματικών δράσεων για την υπεράσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η πρώτη φάση του φετινού προγράμματος είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό ζήτημα και συγκεκριμένα στην ισότιμη ένταξη των παιδιών προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, λοιπόν, μέσα από μία παιγνιώδη διαδικασία, μπήκαν για λίγο στη θέση των ανθρώπων που αναγκάζονται να αφήσουν το σπίτι τους κάτω από έκτακτες συνθήκες και καλούνται να επιλέξουν μόνο τρία απαραίτητα αντικείμενα να πάρουν μαζί τους. Στη συνέχεια, μάλιστα, υποχρεώθηκαν, λόγω της κρισιμότητας των καταστάσεων, να αφήσουν τα δύο από αυτά και να κρατήσουν μόνο ένα. Τέλος, τους ζητήθηκε να αποφασίσουν τρία βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των οποίων θεωρούν απαραίτητη και απαραβίαστη την ισχύ στον νέο τόπο διαμονής τους. Η βιωματική δράση ολοκληρώθηκε με την καταγραφή ενός αιτήματος προς την Υπουργό Παιδείας, με σκοπό μία ποιοτική, συμπεριληπτική εκπαίδευση που θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, και τα παιδιά πρόσφυγες, χωρίς διακρίσεις.

 Μέσα από τη συγκεκριμένη βιωματική δράση, που πραγματοποιήθηκε κατά τμήματα, οι μαθητές και οι μαθήτριες μπόρεσαν να αντιληφθούν τις απώλειες της προσφυγιάς, να κατανοήσουν τις συνθήκες που βιώνει κάποιος που αναγκάζεται να φύγει ξαφνικά από το σπίτι του και ενθαρρύνθηκαν να αναπτύξουν συναισθήματα αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης προς τους πρόσφυγες.

Την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης συντόνισαν οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος “Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα” Ι. Αναγνώστου, Π. Κανελλοπούλου, Β. Βαβαρούτσος και Σ. Βαλταδώρου.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις επιστολές που απηύθυναν τα παιδιά στην Υπουργό Παιδείας: