«Μόνον τ΄απαραίτητα…» Έπαινοι και βραβεία στους 14ους Αγώνες ΛΟγου και ΤΕχνης
Απρ 11 2022

Δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες από το Γυμνάσιο και δώδεκα από το Λύκειο ανταποκρίθηκαν για άλλη μια φορά στην καθιερωμένη πια πρό(σ)κληση συμμετοχής στους 14ους ΑΛοΤε, τους Αγώνες που προκηρύσσονται κάθε χρόνο στα Αρσάκεια Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Είναι μια αφορμή για τα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από ποικίλες μορφές τέχνης και να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις, τις ιδέες, τα συναισθήματά τους.

Αφορμή για τον φετινό διαγωνισμό αποτέλεσε ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη από τον Μικρό Ναυτίλο που κάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες να αναλογιστούν και να αποτυπώσουν όσα για εκείνους/ες είναι απαραίτητα.. [η προκήρυξη εδώ] Με ευαισθησία, χιούμορ και προπαντός αυθεντικότητα τα παιδιά κατέθεσαν το έργο τους και με ανυπομονησία περίμεναν την κρίση της επιτροπής.


Στη συζήτηση που συντόνισε ο σκηνογράφος-ζωγράφος κ. Γιάννης Μετζικώφ, οι προσκεκλημένοι τόνισαν τη σημασία που έχει η ενασχόληση με την τέχνη για τους νέους, ειδικά σε μια εποχή σαν τη σημερινή. Μέσα στην κρίση τής πανδημίας, στον τρόμο τού πολέμου, τον φόβο μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον, η τέχνη προσφέρει μια «ευρυχωρία τής ύπαρξης», «ένα παράθυρο στο φως» και «ένα καταφύγιο» για όλη τη ζωή, ακόμα και αν η ενασχόληση με αυτή δεν είναι επαγγελματική. Ακόμα πάντως και σε ζοφερό ή δυσοίωνο σκηνικό, με το πείσμα και το πάθος του ο καλλιτέχνης μπορεί να γεννήσει σπουδαία έργα. Στο πλαίσιο τής συζήτησης, οι καλεσμένοι τόνισαν επίσης στα παιδιά ότι η επαφή με την τέχνη είναι απελευθερωτική, γιατί μέσα από αυτή αποκαθηλώνονται οι «ταμπέλες», υποχωρούν τα στερεότυπα και οι νέοι μαθαίνουν να αγωνίζονται «ακόμα και γι’ αυτό που τους λένε πως δεν μπορούν να καταφέρουν». Στο τέλος τής συζήτησης οι καλεσμένοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την απόφαση των μαθητών μας να εκφραστούν μέσω τής τέχνης, κυρίως όμως για την αθώα αλλά ταυτόχρονα διεισδυτική ματιά τους στην ανθρώπινη ψυχή.
Στις 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης που συνοδεύτηκε από μια ουσιαστική και ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής Γιάννη Μετζικώφ, Ισίδωρο Ζουργό, Μυρσίνη Γκανά, Κυριάκο Συφιλτζόγλου, Ιωσήφ Παπαδάτο, Στάθη Σούλη, Πάρι Δόμαλη,  την ηθοποιό Ελίνα Παπαθεοδώρου και τα παιδιά που συμμετείχαν διαδικτυακά στην εκδήλωση [Περισσότερα εδώ ].

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες της Επόπτριας των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Παπαπέτρου-Μουρσελά που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους μαθητές μας γι’ αυτό το διαρκές ταξίδι προς την ελπίδα που προσφέρει πάντα η νεανική τους έμπνευση και η δημιουργική τους φαντασία.

Τον πλήρη κατάλογο των βραβείων μπορείτε να δείτε εδώ. Από την πλευρά μας συγχαίρουμε για τη συμμετοχή και την ποιότητα των έργων τους και τα είκοσι οχτώ παιδιά των Σχολείων μας: τη Μακρίνα, τη Μαρία-Ελένη, τη Μαρία-Ευτυχία, την Ελίζα, την Παρασκευή, τη Δέσποινα, την Ευαγγελία, τη Νίκη, την Ελένη, τον Νικόλα, την Ευτυχία, τον Γιώργο, τη Θέλμα και τον Δημήτρη από το Γυμνάσιο και την Άννα-Μαρία, τον Σταύρο, τον Θέμο, τον Δημήτρη και τη Στελίνα, τον Γιάννη, την Ίριδα, τη Βάλια, την Αναστασία, τη Χρυσάνθη, τον Αντώνη και τη Βασιλική από το Λύκειο.

Τα έργα των έξι παιδιών που βραβεύτηκαν κέρδισαν τον θαυμασμό μας και αξίζει να τα μοιραστούμε:

Στην ποίηση:

3ο Βραβείο η Δέσποινα Μπάτσιου με το ποίημα “Άφαντη ελπίδα” [εδώ]

Στη φωτογραφία:

2ο Βραβείο η Νίκη Καρκαλή με το έργο “Βιβλίο” [εδώ]

Στην οργανική σύνθεση:

1ο Βραβείο ο Αντώνης Ατζέμης με το έργο «με έναν σάκο στον ώμο» [εδώ]

3ο Βραβείο ο Θέμος Παπαϊωάννου με το έργο «Les rêves» [εδώ]

Στην ταινία μικρού μήκους:

1ο Βραβείο η Βασιλική Τσιτσιλιάνου με την untitled ταινία της [εδώ]

Στο διήγημα:

2ο Βραβείο η Βάλια Μπουζοπούλου με το διήγημα «Όσα φέρνει ο άνεμος» [εδώ]

Μπράβο παιδιά! Η τέχνη ας είναι δημιουργικό καταφύγιο, πηγή χαράς, ανακούφισης και σκέψης για όλους και όλες σε όλη σας τη ζωή. Σας ευχαριστούμε.