Επίσκεψη τού Άρχοντα Αγιογράφου τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Κωνσταντίνου Ξενόπουλου, στο Σχολείο μας
Νοέ 9 2017

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου το Σχολείο μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον Άρχοντα Αγιογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Κωνσταντίνο Ξενόπουλο. Τον αγιογράφο υποδέχτηκαν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου στο κατάμεστο αμφιθέατρο, μαζί με μαθητές από τμήμα της Α΄ τάξης του Λυκείου μας.

Ο καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια της δίωρης εκδήλωσης φιλοτέχνησε μια αγιογραφία ενός αγγέλου πάνω σε ξύλο μουριάς, την οποία και δώρισε στο Σχολείο μας. Τα παιδιά έμαθαν πολλά καινούργια πράγματα και έδειξαν τον ενθουσιασμό τους και την ευγνωμοσύνη τους, κάνοντας πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στον καλεσμένο μας, όπως: πώς κατασκευάζονται τα χρώματα, τι σημαίνουν οι χρωματισμοί και τα γράμματα στην αγιογραφία, ποια η διαφορά της αγιογραφίας με τη ζωγραφική, γιατί ζωγραφίζονται οι άγιοι με φωτοστέφανο, γιατί οι μορφές τους εικονίζονται πάντα ασκητικές, ενώ δεν έλειψαν ερωτήσεις και για τη σχέση του με μεγάλους ομότεχνους του κυρίου Ξενόπουλου, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Ανδρέας Ρουμπλιώφ κ.ά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους μαθητές του Β2, Νίκο Όψιμο και η Ειρήνη Μητακίδου, οι οποίοι ετοίμασαν και παρουσίασαν ένα με αναφορές στη φοίτησή του στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους, τις διακρίσεις, τα βραβεία, τα βιβλία του, το εργαστήρι αγιογραφίας στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., τα μεγαλύτερα έργα του, αλλά και υλικό από τα ταξίδια και τα σεμινάρια που παραδίδει σε όλο τον κόσμο.

Ο Άρχοντας Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μίλησε στα παιδιά για τα παιδικά του χρόνια, την ορφάνια και τη μεγάλη αγκαλιά της Αθωνιάδας στο Άγιον Όρος. Εκεί, χάρη στην αγάπη και καθοδήγηση των δασκάλων του, γρήγορα στάθηκε στα πόδια του και έγινε ένας γενναίος, χαρούμενος και ταλαντούχος έφηβος, που από νωρίς ξεδίπλωσε το ταλέντο του στο πινέλο. Με τα λόγια του ενέπνευσε στους μαθητές μας την πίστη στο ότι, όποιος προσπαθεί και αγαπά τη ζωή, δεν χάνεται· ότι όλα τα όνειρα πραγματοποιούνται με σκληρή δουλειά και θέληση.

Στη συνέχεια, ο αγιογράφος εξήγησε στα παιδιά την παλιά παραδοσιακή διαδικασία επίστρωσης των χρωμάτων στις φορητές εικόνες (με τη χρήση του κρόκου του αυγού) αλλά και του fresco ή νωπογραφίας (με τη χρήση του ασβεστόνερου) στις τοιχογραφίες, την οποία -μεταξύ άλλων σπουδαίων ζωγράφων- αξιοποίησε και ο θρυλικός αγιογράφος του Πρωτάτου Μανουήλ Πανσέληνος. Με απλά λόγια και χαμόγελο άκουγε προσεκτικά τις ερωτήσεις των παιδιών κι απαντούσε σε αυτές, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ζωγραφίζει μπροστά τους την εικόνα ενός αγγέλου, εξηγώντας αναλυτικά τα στάδια του έργου. Ανάμεσα σε άλλα, μας μίλησε για τα πολλά ταξίδια του ανά τον κόσμο και τις αντιλήψεις των απομακρυσμένων χριστιανικών λαών της Αφρικής για την Παναγία, τον Χριστό και πώς φιλοτεχνούν τις μορφές τους.

«Πάντα δοκιμάζετε, το καλόν κατέχετε!» (Προς Θεσσαλονικείς Α’ 5,21) ήταν η φράση που ξεχώρισε και τόνισε. Να επιδιώκεις να γνωρίζεις τα πάντα, δηλαδή, και να επιλέγεις το καλό, ήταν η συμβουλή του για κάποιον που θέλει να γνωρίσει σε βάθος και να εξελίξει το ταλέντο και την τέχνη του. Η παρουσίαση έκλεισε με την ολοκλήρωση του έργου, τον πανέμορφο άγγελο, που ο κύριος Ξενόπουλος δώρισε με απλοχεριά στο Σχολείο μας για να ενωτίζεται και να αναπέμπει τις προσευχές μας. Η επίσκεψη του κυρίου Ξενόπουλου οργανώθηκε στο πλαίσιο της πρώτης Θεματικής Ενότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών της Β’ Γυμνασίου, με τίτλο «Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν τον Θεό;», από τους θεολόγους του Σχολείου μας Ευλαμπία Τσιρέλη και Θανάση Νευροκοπλή.

Μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητών μας:

«Μάθαμε τις διαφορές μεταξύ ζωγράφου και αγιογράφου και πόσο διαφορετική πορεία και μέθοδο έχουν. Καταλάβαμε πόσο δύσκολο είναι να είσαι αγιογράφος και πόσο ταλέντο, εξάσκηση και αφοσίωση χρειάζεται για αυτή την τέχνη».

Μαρία Παπαβασιλείου, Σταύρος Παπαδόπουλος

«Ο κύριος Ξενόπουλος μπορούσε να ζωγραφίζει μια υπέροχη εικόνα αγγέλου και ταυτόχρονα να απαντάει στις ερωτήσεις όλων μας, με άνεση και χαμόγελο. Στη συνέχεια, την δώρισε στο σχολείο μας!»

Κοντογιάννης Δημήτρης, Αικατερίνη Λάμπρου, Στέλιος Κουρούδης

«Ήξερε τα πάντα τόσο για το πώς να δημιουργείς τα έργα αλλά και τι συμβολίζουν. Μας εξήγησε επίσης τη χρήση του μπαστουνιού-στηρίγματος για να είναι σταθερό το χέρι όταν ζωγραφίζει. Μας έμαθε πώς παρασκεύαζαν τα χρώματα της αγιογραφίας στην παλιά εποχή την ανάμειξη του αβγού με τα χρώματα, αλλά και ότι ακόμα κι ένα γιαούρτι μπορεί να είναι χρήσιμο ως συστατικό των χρωμάτων».

Χρήστος Κουδρόγλου, Νίκος Όψιμος, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου, Άννα Μιχαηλίδου

«Από τον κύριο Ξενόπουλο διδαχθήκαμε ότι οι δυσκολίες της ζωής δεν θα πρέπει να σταματούν τα όνειρα κάποιου και ότι όταν κάποιος προσπαθεί πάντα πετυχαίνει τους στόχους του!».

Χρήστος Κουδρόγλου, Δήμος Ναϊσίδης

«Μάθαμε για την προοπτική και τις ιδιαιτερότητες των αγιογραφιών σε μεγάλα μεγέθη, όπως στον τρούλο της εκκλησίας».

Αναστάσης Λυμπόπουλος, Χριστόδουλος Κωτσόπουλος

«Μας μίλησε για τα ταξίδια του σε απομακρυσμένα μέρη της Γης και τους χριστιανούς εκεί».

Εύα-Μαρίνα Οδυσσέως

«Θα ήθελα κι εγώ να ασχοληθώ με την τέχνη της αγιογραφίας!».

Αλκμήνη Κουκούτση