Πρόγραμμα για την ενεργή πολιτειότητα και συμμετοχή σε συνέδριο του τμήματος Αγγλικής του ΑΠΘ
Οκτ 17 2023

Ολοκληρώθηκε η διετής συνεργασία των καθηγητών αγγλικής του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης με τη μεταδιδακτόρισσα του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κ. Δέσποινα Φελέκη.  Οι συγκεκριμένες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως στόχο την αφύπνιση των μαθητών και μαθητριών μέσα από τη σύζευξη της αγγλόφωνης λογοτεχνίας και των Νέων Τεχνολογιών. Όλοι οι μαθητές της Στ’ τάξης, παρακολούθησαν από δύο εργαστήρια με δράσεις που εντάσσονται στην εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ έρευνα με τίτλο «Δραστήριοι μαθητές – ενεργοί πολίτες: λογοτεχνικές παρεμβάσεις την εποχή τής δικτύωσης» (Active learners-active citizens: literature and culture in the networked age). Οι δράσεις του προγράμματος συνεχίστηκαν από τις καθηγήτριες του σχολείου για τα σχολικά έτη 2021 – 2022 και 2022-2023 ενώ οι καθηγήτριες κκ. Πλακίδα και Ψωματάκη θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας κατά τη διάρκεια διεθνούς  συμποσίου με θέμα ‘Active Citizenship in the Digital Age’ που διοργανώνεται από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, τnν Παρασκευή 1 Δεκέμβριου, 2023.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη χρονιά, οι μαθητές  ασχολήθηκαν με θέματα όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση με πρότυπο τη Malala Yousafzai, την προστασία τού περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή με πρότυπο την Greta Thunberg και τα πολιτικά δικαιώματα με πρότυπο την Amanda Gordon. Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα στη Malala, οι μαθητές έγραψαν άρθρα για τη ζωή και το έργο της και δημιούργησαν ένα βίντεο προβολής των μηνυμάτων τής Malala υπέρ τής εκπαίδευσης.

Για την κλιματική αλλαγή οι μαθητές, έχοντας εμπνευστεί από το έργο της Greta, δημιούργησαν ψηφιακές αφίσες για την προστασία τού περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας την εφαρμογή PosterMyWall.  Στο πλαίσιο, τέλος, της ενασχόλησής τους με τα πολιτικά δικαιώματα, οι μαθητές έγραψαν το δικό τους ποίημα ή τραγούδι με στόχο την ευαισθητοποίηση του σχολικού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος.

Με αφορμή το δεύτερο εργαστήριο οι μαθητές ασχολήθηκαν με την τέχνη και τη λογοτεχνία στην προστασία τού περιβάλλοντος. Δημιούργησαν συνεργατικά κολλάζ και αφίσες από ανακυκλωμένο υλικό καθώς και συνεργατικά κόμικς με ζωγραφιές και κείμενο όπου οι μαθητές θίγουνε τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, σε συνεργασία με τον καθηγητή καλλιτεχνικών τού σχολείου, δημιουργήθηκαν τρία τρισδιάστατα γκράφιτι εμπνευσμένα από την Χρύσα Βαρδέα –Μαυρομιχάλη μια από τις σημαντικότερες και διεθνούς φήμης γλύπτρια και ζωγράφο, εικαστικό, γνωστή στο διεθνές κοινό ως Chryssa. Τα θέματα που επιλέγουν οι μαθητές να προβάλλουν είναι ο πόλεμος (Νo more war), η ειρήνη (Peace on earth) και o σεβασμός στη διαφορετικότητα (Respect all people).

Τη δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα συνεχίζεται δίνοντας έμφαση σε νεανικά λογοτεχνικά πρόσωπα που έρχονται αντιμέτωπα με κοινωνικές ανισότητες και ανατροπές και αποτελούν θετικά πρότυπα. Στόχος είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η καλλιέργεια ενσυναίσθησης και ευαισθητοποίησης σε θέματα κοινωνικών και φυλετικών διακρίσεων, φιλίας, σχολικού εκφοβισμού και ενσωμάτωσης καθώς και σε θέματα πολέμου και κοινωνικού ακτιβισμού. Ορμώμενοι από το προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό οι μαθητές μαθαίνουν να αναπτύσσουν την προσωπική τους φωνή και δημιουργούν τα δικά τους podcast.

Στο πρώτο εργαστήριο, συζητήθηκαν θέματα όπως η παιδική αθωότητα, η φιλία ανάμεσα σε δύο 9χρονα παιδιά, η ισότητα, η αδικία, η προκατάληψη η παραπληροφόρηση και η καλλιέργεια μίσους για το συνάνθρωπο με φόντο το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο δεύτερο εργαστήριο έγινε ανάγνωση αποσπάσματος από ‘Το ημερολόγιο της Anna Frank’. Τα παιδιά απάντησαν γραπτά σε ερωτήσεις για τη ζωή και τις σκέψεις τους και δημιούργησαν ένα δικό τους ημερολόγιο, ποιήματα, μονολόγους, ιστορίες  σε μορφή κόμικς αλλά και μια χρονοκάψουλα που θα φυλαχτεί σε συγκεκριμένο σημείο του σχολικού κήπου για να την ανοίξουν οι μαθητές μας στο μέλλον.

Το Αρσάκειο Δημοτικό συνεργάζεται με το Τμήμα Αγγλικής του ΑΠΘ και την αναπληρώτρια καθηγήτρια κ.Τατιανή Ραπατζίκου, επιβλέπουσα της κ. Φελέκη, από το 2012-2013, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός δίαυλου επικοινωνίας με το Τριτοβάθμιο Ίδρυμα Εκπαίδευσης. Τα εργαστήρια αυτά  επεκτείνουν κάθε φορά οι καθηγήτριες του σχολείου, κκ Γεροντίδου, Κυριακίδου, Πλακίδα, Σίσκου και Ψωματάκη  στο πλαίσιο του δικού τους σχεδίου δράσης.

School cafe

Gallery

Onsite Visits 

Project team