Η ζωή μέσα από τα μάτια του άλλου
Απρ 1 2018

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης έγινε η τελική παρουσίαση του προγράμματος «Η ζωή μέσα από τα μάτια του άλλου». Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε από το τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και υλοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη και Δεκέμβρη με τη συμμετοχή  μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας και νεαρών προσφύγων που διαμένουν στην πόλη μας. Μέσα σε τρεις τετράωρες συναντήσεις και με την καθοδήγηση των φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου, μαθητές και πρόσφυγες πήραν συνέντευξη ο ένας από τον άλλο, αντάλλαξαν στιγμές της καθημερινότητάς τους, μοιράστηκαν εμπειρίες, έμαθαν βασικές αρχές της κινηματογραφικής δημιουργίας, έγιναν οι ίδιοι κινηματογραφιστές και ηχολήπτες. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας το επεξεργάστηκαν οι φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου και παρήγαγαν μία ταινία μικρού μήκους που αναδείκνυε τη συνύπαρξη αυτή.

Το σύνολο, λοιπόν, αυτών των ταινιών προβλήθηκε για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, όπου εγκαινιάστηκε, επίσης, και έκθεση φωτογραφίας που αποτυπωνει σκηνές από τις συναντήσεις αυτές. Στην εκδήλωση μίλησαν Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο κ. Απόστολος Καρακάσης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου, η κ. Παναγιώτα Πλατσή, φιλόλογος καθηγήτρια του Αρσακείου Λυκείου, η κ. Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και μαθητές και πρόσφυγες. Την παρακολούθησαν η Διευθύντρια του Αρσακείου Λυκείου κ. Άννα Σγουρού, οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α3 του σχολείου μας, φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου, συμμετέχοντες πρόσφυγες, αλλά και διάφοροι επισκέπτες.

Υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος ήταν οι Απόστολος Καρακάσης, Επίκουρος Καθηγητής και Δημήτρης Ζάχος, Σκηνοθέτης/Διδάσκων με απόσπαση. Οι μαθητές του Αρσακείου Λυκείου που συμμετείχαν ήταν οι Βασίλης Αλεξανδρής, Μαρία Βογιατζόγλου, Δήμητρα Καμάρη, Χριστίνα Κατσικέα, Αγγελίνα Τρατσέλα, Φαίη Τσεκλίδου και Στέβη Τσιτσιλιάνου. Την ευθύνη για την οργάνωση του προγράμματος και τη συνοδεία των μαθητών είχαν οι καθηγήτριες Παναγιώτα Πλατσή και Ιφιγένεια Αναγνώστου.

Η εμπειρία αυτή ήταν παιδαγωγικά ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι μαθητές κι οι μαθήτριές μας άκουσαν ιστορίες πρωτόγνωρες κι όμως αληθινές, κι ίσως αναζήτησαν κι άλλες ιστορίες προσφυγιάς στο παρελθόν της δικής τους οικογένειας. Καθώς τοποθετήθηκαν οι ίδιοι απέναντί τους, είδαν και τη δική τους ζωή μέσα από μια διαφορετική προοπτική.