«Ομάδα Δράσης και Πρόληψης κατά των διακρίσεων και του σχολικού εκφοβισμού.»
Οκτ 7 2024

ενημερώνομαι
συνειδητοποιώ
αντιδρώ
προστατεύομαι και προστατεύω

Η Ομάδα κατά της Βίας, των Διακρίσεων και του Σχολικού Εκφοβισμού του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης αλλάζει τη φετινή χρονιά «φυσιογνωμία» και μέθοδο δράσης, με στόχο τη μεγαλύτερη ορατότητά της, που υπήρξε βασικό αίτημα των μαθητών/τριών σύμφωνα με την αξιολόγηση του προηγούμενου σχολικού έτους. Διευρύνεται και σε αριθμό καθηγητών/τριών και μαθητών/τριών, καθώς δέχεται στους κόλπους της πλέον όλα τα παιδιά που δήλωσαν συμμετοχή και όχι μόνο εκπροσώπους από κάθε τμήμα. Επιπλέον, στοχεύει σε δράσεις εντός των τμημάτων, που θα συνδιοργανώνονται από τα παιδιά, την Ψυχολόγο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης κ. Αλεξάνδρα Παπαλαζάρου, τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Α. Νεονάκη και τις υπεύθυνες καθηγήτριες Ι. Αναγνώστου, Π. Νανά, Ν. Σατσλή, Γ. Στεφανίδου και Χ. Τασιούλα. Οι συναντήσεις της θα γίνονται σε μηνιαία βάση και θα είναι ξεχωριστές για την Α΄ τάξη και για τη Β΄ και τη Γ΄ αντίστοιχα, ώστε να συζητούνται πιο αναλυτικά τα θέματα που προκύπτουν, να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά και να υπάρχει η δυνατότητα να οργανώνονται στοχευμένες δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τμήματος.

Με το όραμα αυτό πραγματοποιήθηκε η πρώτη δίωρη συνάντηση της Ομάδας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι υπεύθυνοι/ες καθηγητές/τριες, η Ψυχολόγος των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι από κάθε τμήμα, που τους επέλεξαν οι συμμαθητές/τριές τους – μέλη της Ομάδας, ώστε να είναι λειτουργική η σύνθεσή της. Μετά από μία σύντομη γνωριμία των παρευρισκομένων μελών, οι μαθητές/τριες διαμόρφωσαν με τυχαίο διαχωρισμό δυάδες από διαφορετική τάξη και τμήμα και αφού αλληλοσυστήθηκαν, παρουσίασαν στο «ταίρι» τους τους λόγους συμμετοχής τους στην Ομάδα και τις προσδοκίες τους από αυτή. Στη συνέχεια, το ένα μέλος της δυάδας παρουσίασε στην ολομέλεια τα λόγια του άλλου, αποδεικνύοντας έτσι τη δεξιότητα της ενεργητικής ακρόασης. Κοινός τόπος η διάθεση να βοηθήσουν τα παιδιά θύματα εκφοβισμού ή αυτά που διστάζουν να μιλήσουν, η κατάργηση των στερεοτύπων και η καλλιέργεια του σεβασμού και της ενσυναίσθησης. Ακολούθως, οι δυάδες έλαβαν μέρος στη δραστηριότητα “Οδηγώντας σε..”, με σκοπό να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη και το αίσθημα της ασφάλειας μεταξύ τους.

Τέλος, συντάχθηκε με βάση τις παρουσιάσεις των παιδιών το «συμβόλαιο» της Ομάδας, με βασικές αρχές την εχεμύθεια, την αμεροληψία, την ελευθερία έκφρασης, την αλληλοβοήθεια και την αποδοχή. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη συνάντηση, κατά την οποία οι εκπρόσωποι τον τμημάτων, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας του τμήματός τους, θα πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις στοχευμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε τμήματος.

 

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Ομάδα κατά της Βίας, των Διακρίσεων και του Σχολικού Εκφοβισμού! Να έχει μία παραγωγική θητεία και να καταφέρει να συμβάλει ώστε το σχολείο να είναι ένας χώρος ακόμα πιο ευχάριστος, απόλυτα ασφαλής, όπου το κάθε παιδί ενσωματώνεται εύκολα, κοινωνικοποιείται και αισθάνεται άνεση να εκφραστεί και να συμπεριφερθεί όπως θέλει, με την απαιτούμενη βέβαια γνώση των ορίων και τον σεβασμό προς τους υπόλοιπους!