Food Festival και Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2024
Σεπ 26 2024

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, γιορτάστηκε στο σχολείο μας η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών από τους μαθητές της Ε’ τάξης, με ένα αφιέρωμα στις συνταγές της Ευρώπης. Η Ε’ τάξη οργάνωσε πάγκους με φαγητά εμπνευσμένα από την αγγλική, γαλλική και γερμανική κουζίνα, καθώς και άλλες διεθνείς γεύσεις, ενθουσιάζοντας όλους τους συμμετέχοντες. Οι μαθητές, σε ρόλους σερβιτόρων, πελατών και διερμηνέων, εξυπηρετούσαν τους επισκέπτες μιλώντας αποκλειστικά σε ξένες γλώσσες, ενισχύοντας τη χρήση των Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών. Η εκδήλωση αγκάλιασε όλη τη σχολική κοινότητα, με τους δασκάλους και τους μαθητές όλων των τάξεων να συμμετέχουν ενεργά.

Μικρότερα αφιερώματα στην ημέρα έγιναν και στην Δ’ και ΣΤ’ τάξη με στόχο πάντα την προώθηση της γλωσσικής ποικιλομορφίας και το σεβασμό προς όλες τις γλώσσες, ακόμα και τις πιο μικρές. Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές μας αξιοποίησαν την ευκαιρία να αναδείξουν τη σπουδαιότητα της γλωσσικής ποικιλομορφίας και της αλληλοκατανόησης, τιμώντας τις γλώσσες της Ευρώπης και προωθώντας το μήνυμα της ειρήνης.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου από το 2001, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών, προκειμένου να προαχθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση. Στην Ευρώπη ομιλούνται πάνω από 225 αυτόχθονες γλώσσες, και η ημέρα αυτή γιορτάζει τον γλωσσικό πλούτο της ηπείρου μας. Η φετινή θεματική, «ΕΙΡΗΝΗ», υπογραμμίζει τη δύναμη της γλώσσας να ενώνει τους ανθρώπους, δημιουργώντας δεσμούς κατανόησης και συνεργασίας. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών αποτελεί μια γιορτή δημοκρατίας, ελευθερίας και αλληλεγγύης, προάγοντας τη δια βίου εκμάθηση γλωσσών ως μέσο για την ειρήνη και την ενότητα.

Η συμμετοχή των μαθητών μας ήταν εξαιρετική και η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία της γλωσσικής εκπαίδευσης και της πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Η επιτυχία αυτής της ημέρας μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να προάγουμε τη γλωσσική εκμάθηση και την αλληλοκατανόηση ως μέσα για την ειρήνη και την ενότητα. Συγχαρητήρια στις καθηγήτριες των ξένων γλωσσών του σχολείου, αλλά κυρίως στους μαθητές και τις οικογένειές τους για τη στήριξη της εκδήλωσης και τη συμμετοχή τους.