«Σαββατοκύριακο στο Αρσάκειο» με την «Ταραγμένη Άνοιξη», Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 [18:30-20:30]
Σεπ 19 2024
Έναρξη εκδήλωσης: 28 Σεπ 2024 18:30

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε το ερχόμενο Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 [18:30-20:30] στο πρώτο «Σαββατοκύριακο στο Αρσάκειο», για να παρακολουθήσουμε και να συζητήσουμε στο φιλόξενο θέατρο των Σχολείων μας την πρωτότυπη θεατρική παράσταση «Ταραγμένη Άνοιξη». Με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζουμε τη νέα σχολική χρονιά, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης της Φ.Ε. είναι ένας τόπος ουσιαστικής συνάντησης και εποικοδομητικής συνομιλίας με τις οικογένειες όλων των μαθητών και μαθητριών μας από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο.

Το «Σαββατοκύριακο στο Αρσάκειο» είναι ένας νέος θεσμός που φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στην προσδοκία όλων μας για μια εκπαίδευση και αγωγή των παιδιών μας, ώστε να ανθίσουν, να στεριώσουν και να καρποφορήσουν σε έναν κόσμο συχνά άνυδρο και παραπλανητικό. Η παροχή στέρεης παιδείας, συνυφασμένης με τον πολιτισμό, είναι η πρόταση ζωής των Αρσακείων και απευθύνεται, μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες, και προς τις οικογένειές τους σε όλη την έκτασή τους: στους γονείς, στους παππούδες και στις γιαγιάδες, αλλά και στον ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό τους κύκλο. Άλλωστε η παιδεία και αγωγή των παιδιών μας δεν είναι μια υπόθεση αυστηρά του εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά διαμορφώνεται, τροφοδοτείται και εξυφαίνεται εξίσου και στον οικογενειακό ιστό.

Η θεατρική παράσταση «Ταραγμένη Άνοιξη», συλλογικός καρπός της θεατρικής ομάδας που λειτουργεί στο πλαίσιο των Απογευματινών Ομίλων του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, θα μας προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουμε τον -πολλές φορές ερμητικά κλειστό στους μεγαλύτερους- κόσμο των παιδιών στην πιο ταραγμένη αλλά και συναρπαστική περίοδο της ζωής τους, την εφηβεία, και να συνομιλήσουμε με αυτήν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κείμενα της παράστασης είναι -κατά το μεγαλύτερο μέρος τους- καρπός των έφηβων μελών της ομάδας. Τα παιδιά της θεατρικής ομάδας, μετατρέποντας σε λόγο και θεατρική πράξη όσα κρύβονται και φανερώνονται στην εφηβική καθημερινότητά τους, μοιράζονται -τολμηρά και πρόθυμα- όλες αυτές τις έγνοιες, τις χαρές, τους φόβους και τα ζόρια, τη χαρά και τα γέλια, τη ζωντάνια και την ταραχή της εφηβείας, μιλούν για τη φιλία, τον φόβο, τη βία, την απώλεια και τον έρωτα, σκορπίζοντας γενναιόδωρα τη δική τους αγαλλίαση που κορυφώνεται σε μια ολοζώντανη σκηνή χαράς και ελπίδας.

Πολύτιμη σε αυτήν τη συνομιλία θα είναι η συνδρομή της καθηγήτριας Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και Προέδρου του Τμήματος Ψυχολογίας της ΦΛΣ του ΑΠΘ, Χριστίνας Αθανασιάδου, της Ψυχολόγου των Σχολείων μας, Αλεξάνδρας Παπαλαζάρου, καθώς και των ίδιων των παιδιών που απαρτίζουν τη θεατρική ομάδα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θανάσης Νευροκοπλής, Βοηθός της Επόπτριας στα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης.

Η παρουσία όλων σας θα είναι χαρά και τιμή για μας και θα δώσει το έναυσμα για τη διεύρυνση του θεσμού «Σαββατοκύριακο στο Αρσάκειο» και σε άλλα θέματα εξίσου σημαντικά.

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Η θεατρική ομάδα του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης επίσημα συστάθηκε το σχολικό έτος 2022-23, στο πλαίσιο των Απογευματινών Ομίλων του Σχολείου. Ωστόσο, ανεπίσημα είχε ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη μιας ομάδας παιδιών να εκφραστούν θεατρικά και να μοιραστούν με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους τα πρωτόγνωρα βιώματα που γέννησε ο εγκλεισμός τους την περίοδο της πανδημίας. Έκτοτε, σπρωγμένη από την ίδια επιθυμία έκφρασης,  επαφής και μοιράσματος, η ομάδα επικοινωνεί σταθερά με το σύνολο της μαθητικής κοινότητας, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο δύο θεατρικές παραστάσεις ή μικρότερα δρώμενα -μία την περίοδο των Χριστουγέννων και μία με τη λήξη του σχολικού έτους. 

Μέχρι σήμερα τα παιδιά της ομάδας έχουν αναμετρηθεί κι έχουν πραγματοποιήσει  -εντός και εκτός Σχολείου- τις εξής παραστάσεις: 

Για το έργο: Η θεατρική ομάδα του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης δανείστηκε τον τίτλο του βιβλίου του ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων  π. Βασίλειου Θερμού «Ταραγμένη Άνοιξη», θέλοντας να αποτυπώσει την συναρπαστική και μαζί επώδυνη αναστάτωση της εφηβικής ηλικίας. Τα κείμενα που συγκροτούν την παράσταση είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους καρπός των εφήβων μελών της ομάδας που βρίσκονται στην άνοιξη της ζωής τους -σε μια άνοιξη, όμως, που ακόμα και ανεπίγνωστα, είναι σχεδόν πάντα ταραγμένη.  Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 3ου U_th festival στις 28 Απριλίου 2024 στο θέατρο «Αυλαία» και στη συνέχεια στο χωλ του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχουν οι μαθήτριες και μαθητές: Σταυρούλα Αλεξίου, Βασιλική Αποστολίδου, Κατερίνα  Αραμπατζή, Αλέξανδρος Ατματζίδης, Μάριος-Αντώνιος Μπουρουζήκας, Κωνσταντίνα Οικονόμου, Ελένη Ράλλη, Μαριάννα Ράλλη, Βασιλική Τζιτζή και Ζωή Τσιλιπάκου, με την καθοδήγηση του θεολόγου Αντώνη Νεονάκη και της φιλολόγου Τίνας Πλατσή.