Ταραγμένη Άνοιξη
Σεπ 5 2024

 η παράσταση ιδωμένη από την απόσταση που έδωσε το καλοκαίρι..

Κάποιες φορές χρειάζεται να περάσει ένα καλοκαίρι, για να σταθμίσει κανείς όσα προετοίμασε μια ολόκληρη χρονιά και φανέρωσε ξαφνικά και αναπάντεχα η άνοιξη.. Κάπως έτσι, άργησε να έρθει η ώρα, χρειάστηκε το φως κι η θέρμη του καλοκαιριού, η απόσταση που πήραμε από τις σχολικές τάξεις, για να ευχαριστήσουμε τα παιδιά του Θεατρικού Ομίλου του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης για την Ταραγμένη Άνοιξη που ξεδίπλωσαν στη σκηνή του θεάτρου “Αυλαία” και στο φιλόξενο θεατρικό χωλ του δεύτερου ορόφου του Σχολείου.

Έντεκα παιδιά, από την Α΄και τη Β΄τάξη, η Κατερίνα, ο Νίκος, η Σταυρούλα, η Ελένη, η Ζωή, η Βασιλική, ο Αλέξανδρος, κι η δεύτερη Βασιλική, η Μαριάννα, η Κωνσταντίνα κι ο Μάριος Αντώνιος,  γέλασαν, χόρεψαν, τραγούδησαν, κουβέντιασαν πολύ έναν ολόκληρο χειμώνα και, καθώς έφτασε η άνοιξη, κατάφεραν -μέσα στη δημιουργική ασφάλεια και τη θέρμη της ομάδας τους- να μετατρέψουν σε λόγο και θεατρική πράξη όσα κρύβονται και όσα φανερώνονται στην εφηβική καθημερινότητά τους. Κι ύστερα, αποφάσισαν -τολμηρά και πρόθυμα- να μοιραστούν με τους συνομήλικους, άλλους φίλους και άλλους περισσότερο απόμακρους, αλλά και με τους μεγαλύτερους, δασκάλους και γονείς, οικείους και όχι, όλες αυτές τις έγνοιες, τις χαρές, τους φόβους και τα ζόρια, τη χαρά και τα γέλια, τη ζωντάνια και την ταραχή της εφηβείας, την Ταραγμένη Άνοιξή τους.

Αυτά τα δυο βήματα πετυχαίνει τελικά το θέατρο: πρώτα δίνει σχήμα και μορφή στα κινήματα της ψυχής και του νου, σε όσα άλλος τρόπος δύσκολα βρίσκεται να εκφράσει, και έπειτα τα μοιράζεται απλόχερα -όχι εύκολα κι ανώδυνα, μα πάντα λυτρωτικά και ανακουφιστικά..

Έτσι ακριβώς κι η παράσταση των παιδιών βάδισε μέσα από στιγμές και σκηνές, άλλοτε ανάλαφρες κι άλλοτε σκοτεινές, μίλησε για τη φιλία, τον φόβο, τη βία, την απώλεια, τον έρωτα, και κορυφώθηκε σε μια ολοζώντανη σκηνή χαράς, με το κομφετί να πλημμυρίζει τα πρόσωπα που γελούσαν με την καρδιά τους κι αγκαλιάζονταν στο φλας μιας στιγμιαίας φωτογραφίας, σκορπίζοντας γενναιόδωρα στους θεατές τη δική τους αγαλλίαση -κι αφήνοντας πολλά για γόνιμη καλοκαιρινή (και όχι μόνο) σκέψη.. 

Ένα ευχαριστώ ή ένα μόνο μπράβο σίγουρα δεν φτάνει!


Η θεατρική ομάδα του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης επίσημα συστάθηκε το σχολικό έτος 2022 -2023, στο πλαίσιο των Απογευματινών Ομίλων του σχολείου. Ωστόσο, ανεπίσημα είχε ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη μιας ομάδας παιδιών να εκφραστούν θεατρικά και να μοιραστούν με τους/τις συμμαθητές/τριές τους τα πρωτόγνωρα βιώματα του γέννησε ο εγκλεισμός τους την περίοδο της πανδημίας. Έκτοτε, σπρωγμένη από την ίδια επιθυμία έκφρασης και επαφής/μοιράσματος, η ομάδα επικοινωνεί σταθερά με το σύνολο της μαθητικής κοινότητας, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο δύο θεατρικές παραστάσεις (ή μικρότερα δρώμενα), μία την περίοδο των Χριστουγέννων και μία με τη λήξη του σχολικού έτους.

Για το έργο: Η θεατρική ομάδα του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης δανείστηκε φέτος τον τίτλο του βιβλίου του ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων  π. Βασίλειου Θερμού «Ταραγμένη Άνοιξη», θέλοντας να αποτυπώσει την συναρπαστική και μαζί επώδυνη αναστάτωση της εφηβικής ηλικίας. Τα μέλη της ομάδας δεν διστάζουν να εξομολογηθούν τις σκέψεις, τις αγωνίες, αλλά κυρίως τα συναισθήματά τους για όσα βιώνουν στην καθημερινή πραγματικότητά τους σε σχέση πρώτα με τον εαυτό τους, έπειτα με τους συνομήλικούς τους και βέβαια και με τους ενήλικες που έχουν απέναντί τους. Τα κείμενα που συγκροτούν την παράσταση είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους καρπός των εφήβων μελών της ομάδας που βρίσκονται στην άνοιξη της ζωής τους -σε μια άνοιξη, όμως, που ακόμα και ανεπίγνωστα, είναι σχεδόν πάντα ταραγμένη.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 3ου U_th festival στις 28 Απριλίου 2024 στο θέατρο Αυλαία -από όπου και αρκετές από τις φωτογραφίες της ανάρτησης του φωτογράφου Κωστή Χατζή- και στη συνέχεια στο χωλ του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης.


Συμμετείχαν τα παιδιά:

Σταυρούλα Αλεξίου, Βασιλική Αποστολίδου, Κατερίνα  Αραμπατζή, Αλέξανδρος  Ατματζίδης, Μάριος – Αντώνιος Μπουρουζήκας, Κωνσταντίνα Οικονόμου, Ελένη Ράλλη, Μαριάννα Ράλλη, Νίκος Στυλιανού, Βασιλική Τζιτζή, Ζωή Τσιλιπάκου

με την καθοδήγηση του θεολόγου Αντώνη Νεονάκη και της φιλολόγου Τίνας Πλατσή.