Στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ιούλ 10 2024

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το Ολυμπιακό Μουσείο, όπου νήπια και προνήπια συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές της παγκόσμιας ιστορίας και να εμπνευστούν από το υψηλό αθλητικό ήθος των πρωταγωνιστών της.

Τα παιδιά με τη βοήθεια της ξεναγού και εκπαιδευτικών παιχνιδιών προσέγγισαν διαθεματικά τη συλλογή του μουσείου. Ταξίδεψαν νοητά από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι το Τόκυο, απάντησαν σε ερωτήσεις που αναδύθηκαν και ανακάλυψαν άγνωστες πλευρές των Ολυμπιακών Διοργανώσεων.

Παρατηρώντας προσεκτικά τα εκθέματα του μουσείου εστίασαν στις διάφορες μασκότ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και φυσικά στα δύο κόκκινα φρυγικά σκουφάκια της Γαλλικής Επανάστασης, που επιλέχθηκαν για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ενσαρκώνουν ένα ισχυρό σύμβολο ελευθερίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έλαβαν χώρα στην πατρίδα μας το 2004 καθώς και στον Φοίβο, την Αθηνά και τον Πρωτέα, τις μασκότ της διοργάνωσης και σε όσα αντιπροσωπεύουν.

Νήπια και προνήπια γνώρισαν, επίσης, την Ολυμπιακή Δάδα, με τη διαφορετική κάθε φορά σχεδίαση, το σύμβολο ειρήνης, ελπίδας, ένωσης των λαών και μεταλαμπάδευσης των διαχρονικών αξίων του Ολυμπιακού Πνεύματος και του Ευ Αγωνίζεσθε.

Ως σύγχρονοι λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν και παρέδωσαν την ολυμπιακή φλόγα ο ένας στον άλλον σε ένα κινητικό παιχνίδι κυκλικής γύμνασης ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονταν με υπομονή και επιμονή. Για την προσπάθειά τους  επιβραβεύτηκαν με ένα τιμητικό αναμνηστικό μετάλλιο. 

Τη σπουδαιότητα του ολυμπιακού ιδεώδους αποτύπωσαν οι μαθητές/τριες σε μια χειροτεχνία, φιλοτεχνώντας την ατομική τους δάδα με ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες. 

Ευχαριστούμε θερμά το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης για μία ολοκληρωμένη Ολυμπιακή εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας!