Αποχαιρετώντας τα μαθητικά χρόνια..
Ιούλ 18 2024

..ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά ενενήντα δύο απόφοιτοι/ες!

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά ενενήντα δύο απόφοιτοι και απόφοιτες ντυμένοι/ες με τα κουστούμια και τις τουαλέτες τους κατέφθασαν χαρούμενοι/ες την Τετάρτη 26 Ιουνίου στον χώρο του Γυμναστηρίου των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης για να παραστούν στην τελετή αποφοίτησής τους.

Ο χώρος του γυμναστηρίου γέμισε ασφυκτικά από γονείς, συγγενείς και φίλους που ήρθαν για να καμαρώσουν τους αποφοίτους/ες του 2024! Η τελετή ξεκίνησε στις 8.30 με την παρουσίαση κάθε απόφοιτου και απόφοιτης χωριστά, που έπαιρνε το απολυτήριο, καθώς και δώρο αναμνηστικό τόσο από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, όσο και από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ενώ προβάλλονταν οι φωτογραφίες τους σε νηπιακή ηλικία… Πόσο έχεις μεγαλώσει!!!

Ξεχωριστό ήταν φέτος, διαλεγμένο με φροντίδα, το δώρο του Συλλόγου Γονέων -ξεχωριστή άλλωστε κι η στιγμή για τα μέλη του Δ.Σ., καθώς η κ.Μαυριπλή, η κ.Χατζήνα κι ο κ.Μουσμουλίδης, ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, διακριτικοί και πολύτιμοι συμπαραστάτες του Σχολείου για περισσότερα από 15 χρόνια, είδαν φέτος και τα μικρότερα παιδιά τους να αποφοιτούν:

Το ενθύμιο αποφοίτησης, λοιπόν, που προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης στους αποφοίτους της φετινής σχολικής χρονιάς 2023-24, είναι μία χρωματιστή οξυγραφία χαλκογραφία που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος και χαράκτης Γιάννης Καψιδάκης. Το θέμα του έργου είναι τα «Μαθητικά Χρόνια» και απεικονίζει το ποτάμι των γνώσεων, των ιδεών και των αξιών που κυλά ανάμεσα σε θρανία, βιβλία, μνημεία και η ροή αυτή αποτελεί πηγή  έμπνευσης και ενέργειας για τους νέους. Η παράσταση αρχικά χαράχτηκε με ατσάλινο καλέμι σε μήτρα χαλκού. Γράμματα και αριθμοί χαράχτηκαν από δεξιά προς αριστερά και  ανάποδα έτσι ώστε στο τύπωμα να  φαίνονται κανονικά.
Κατόπιν η πλάκα τοποθετήθηκε σε οξύ για να βαθύνουν οι χαράξεις. Μετά την οξείδωση, καθαρίστηκε, θερμάνθηκε, μελανώθηκε και τυπώθηκε πολλές φορές σε βαμβακερό χειροποίητο χαρτί στο πιεστήριο χαλκογραφίας. Γι’ αυτό και το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό ως προς τον χρωματισμό του. Το αποχαιρετιστήριο αυτό δώρο φιλοδοξεί να κάνει αξέχαστα και με πρακτικό τρόπο τα μαθητικά χρόνια και είναι μια μικρή προσφορά από τους γονείς και κηδεμόνες στα αγαπημένα τους παιδιά για να τους συντροφεύει στην νέα τους ζωή και σταδιοδρομία
.

 

Στη συνέχεια η Διευθύντρια του Λυκείου, κ. Άννα Σγουρού, αποχαιρέτησε τους μαθητές/τριες, με την ποιητική υπόκρουση των στίχων του Διονύση Σαββόπουλου, επισημαίνοντας πως η στιγμή του αποχωρισμού φέρνει στην επιφάνεια αντιθέσεις κι αντιφάσεις: Η ανυπόμονη ορμή για τη ζωή που σας περιμένει, μπερδεύεται με τη νοσταλγική θλίψη για όσα αφήνετε πίσω σας, μια χαρμολύπη -τι όμορφη λέξη.. και πόσο κοντά στην ηλικία σας, χαρά μαζί και λύπη μια νοσταλγική «χαρμολύπη»..

Αποχαιρετιστήριο λόγο απηύθυνε και η κ. Μαρία Χατζηλεωνίδα, μητέρα απόφοιτης, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, κ.
Χρήστος Σερέφας, υποδέχθηκε στον Σύλλογο Αποφοίτων τους 92 νέους/ες αποφοίτους/ες.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του κάθε τμήματος ξεχωριστά, που με χιούμορ και νεανική φρεσκάδα σκόρπισαν άρωμα μαθητικής ζωής και μας έκαναν όλους να νοσταλγήσουμε τα ανέμελα εκείνα χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι τα μαθητικά τα χρόνια δεν τα αλλάζουμε με τίποτα και μένουν για πάντα χαραγμένα στην καρδιά μας.  

Εξαιρετικό ήταν το συρτάκι που χόρεψαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή στο Παλέρμο. Χόρεψαν με κέφι και ζωντάνια σε ρυθμούς του Ζορμπά και ξεσήκωσαν το κοινό.

Στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, αλλά και στους δασκάλους και τους γονείς τους, μίλησαν με τον δικό τους πολύ ζεστό, αυθεντικό και ειλικρινή -όπως πάντα άλλωστε- τρόπο η πρόεδρος του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου, Αριάδνη Κώστα, και η αντιπρόεδρος, Φανή Ζιώγα. 

 

Στο τέλος της ομιλίας τους αποχαιρέτησαν εκείνες με τη σειρά τους τους καθηγητές που αφυπηρετούν φέτος μετά από μακρά διαδρομή στην εκπαίδευση, τον κ. Βασίλη Μυλωνά, χημικό, και την κ. Σοφία Χαριτίδου, φιλόλογο, στους οποίους τα παιδιά προσέφεραν με αγάπη ένα όμορφο μπουκέτο λουλούδια. 

Φυσικά δεν έλειψαν τα τραγούδια από τη γιορτή. Η Αριάδνη, η Νεφέλη, η Αλίκη και η Δήμητρα είχαν ετοιμάσει τραγούδια με κέφι και ζωντάνια. Καταπληκτικό ήταν το τραγούδι «Απάνω στην τριανταφυλλιά» που τραγούδησαν χωρίς κανένα μουσικό όργανο, a capella, μόνο με το πάθος της φωνής και ρυθμικά παλαμάκια!

Από την άλλη ο Φίλιππος, η Ελισάβετ και ο Αντώνης ερμήνευσαν τις δικές τους επιλογές. Στο τελευταίο αποχαιρετιστήριο τραγούδι τους «Τime to say goodbye» εντυπωσίασαν το κοινό η Ελισάβετ με την καταπληκτική φωνή της, ο Φίλιππος με την κιθάρα του και ο Αντώνης και ως τενόρος!

 

Η εκδήλωση έκλεισε -παραδοσιακά πια- με το βαλς:

– Χορεύουμε;

– Μα και βέβαια, όλοι αυτό περιμένουν.


Μετά το τέλος της εκδήλωσης   ακολούθησε δεξίωση για όλους τους καλεσμένους στον όμορφο κήπο στου σχολείου με κρασί και συγκίνηση. Η παρουσία των χαρούμενων αποφοίτων, των οικογενειών και των φίλων τους, μας γεμίζει πάντα χαρά, όπως μας συγκινεί και η παρουσία πολλών παλαιότερων αποφοίτων που δεν ξεχνούν τα μαθητικά τους χρόνια!

Την τελετή της αποφοίτησης οργάνωσαν οι καθηγητές Γιάννης Τσιτσιλιάνος και Σοφία Χαριτίδου. Την ευθύνη της μουσικής είχε η Αναστασία Γκίνη με τη  συμπαράσταση του Βασίλη Μυλωνά.

Απολαύστε στιγμιότυπα της εκδήλωσης κι ας αποχαιρετήσουμε με ευχές τους/τις ενενήντα δύο λαμπερούς/ές αποφοίτους/ες της φετινής χρονιάς: Αγαπημένα μας παιδιά, η αποφοίτησή σας ας είναι η αρχή μιας λαμπρής πορείας…

Μην αμφιβάλλετε πως και το δικό σας φως, οι δικές σας φωνές που μας διδάσκουν ανθρωπιά κι αλληλεγγύη, που ζητούν έναν όμορφο δίκαιο κι ανθρώπινο κόσμο, δεν θα πάψουν να αντηχούν στις αίθουσες του σχολείου σας.