Η Μεγάλη μπουγάδα της συμπερίληψης των Αρσάκειων Σχολείων Θεσσαλονίκης Μηνύματα εναντίον του πολέμου με «όπλα» τα σχοινιά και τα μανταλάκια
Μάι 27 2024

Στα πλαίσια του Σχέδιου δράσης 3 που αφορά την συμπερίληψη αλλά και τού πολιτιστικού προγράμματος «Ένα σχολείο που μας χωράει όλους- Χτίζοντας γέφυρες συμπερίληψης», που υλοποιείται στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και του Γαλλόφωνου Club Λογοτεχνίας Χωρίς Σύνορα, που διενεργείται στο Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, διοργανώθηκε, τη Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, η “Μεγάλη Μπουγάδα” και συνδυάστηκε με μια σειρά από δράσεις συμπερίληψης για άλλη μια χρονιά.
Οι μαθητές όλων των βαθμίδων από το Δημοτικό έως το Γυμνάσιο «κρέμασαν τα μηνύματα τους» με θέμα την συμπερίληψη στα στα σχοινιά της μεγάλης μπουγάδας.
Η μεγάλη μπουγάδα είναι μια Παγκόσμια εικαστική δράση συμμετοχικής τέχνης. Έτσι μαθητές μας από τη ΣΤ δημοτικού έως την Γ’ Λυκείου στα μαθήματα των αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών καθώς και στα εργαστήρια δεξιοτήτων και στις ζώνες πολιτισμού των Αρσάκειων Σχολείων Θεσσαλονίκης με την συνοδεία των καθηγητριών τους άφησαν τα μηνύματα τους στη γλώσσα επιλογής του. Συζήτησαν για επίκαιρα θέματα και θέματα που τους απασχολούν ως νέα γενιά. Κατανόηση, ενσυναίσθηση, επικοινωνία. Ανάχωμα στο ρατσισμό, στην έμφυλη βία, στο σχολικό εκφοβισμό και στους πολέμους οι σοφές φράσεις τους.
Μαθητές μεγαλύτερων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου αλλά και ο Διευθυντής του σχολείου μας κος Χρυσοβέργης μαζί με την Υποδιευθύντρια κα Φωτίου υποδέχτηκαν τα τρία τμήμα της έκτης τάξης του Αρσάκειου Δημοτικού με τις δασκάλες τους μιλώντας για την αξία της συμπερίληψης και της αποδοχής, ανοίγοντας τις πόρτες της βαθμίδας που θα φοιτήσουν την επόμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα η Ζωή Αθανασέλη, η Χριστίνα Ιατρού και η Έφη Παπαδάκη ανέλαβαν την καθοδήγηση στη δημιουργία των εικαστικών δημιουργημάτων συμπερίληψης. Οι μαθητές με χαμόγελα επισκέφτηκαν την συμμετοχική έκθεση απλώνοντας τα δικά τους έργα στην πολύχρωμη μπουγάδα μας.
Tην οργάνωση και τον σχεδιασμό των επιμέρους δράσεων συμπερίληψης ανέλαβε η καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, Γιώτα Γάτση αξιοποιώντας τον ενθουσιασμό όλων των εκπαιδευτικών των Σχολείων μας. Η Μεγάλη Μπουγάδα μεταφέρθηκε και κοσμεί το φουαγιέ του Λυκείου.