Επαφή με τα επαγγέλματα: «Ημερά Σταδιοδρομίας» για τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
Μάι 27 2024

Την Πέμπτη 16 Μάϊου 2024, το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε την «Ημέρα Σταδιοδρομίας», με 12+1 εργαστήρια για τους μαθητές της Γ΄ τάξης. Πρόκειται για μια δράση που επιχειρεί να δημιουργήσει μια πρώτη γέφυρα μεταξύ του σχολείου, των σπουδών και της αγοράς εργασίας. Με την πρωτοβουλία αυτή έγινε προσπάθεια να ενημερωθούν τα παιδιά για διάφορα επαγγέλματα, ώστε να είναι σε θέση στο εγγύς μέλλον να προετοιμάσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις με τρόπο υπεύθυνο, οργανωμένο και συστηματικό.

Κατά την ημέρα αυτή καταξιωμένοι επαγγελματίες παρουσίασαν στους μαθητές την πορεία της προσωπικής και επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, τους σκοπούς, τα κίνητρα και τους τρόπους επίτευξης αυτών, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καριέρας τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τις επιτυχίες ή και τις αποτυχίες που βίωσαν στη διαδρομή τους.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την εμπνευσμένη παρουσίαση του κυρίου Αντώνη Κάνουρα, απόφοιτο του Αρσακείου Θεσσαλονίκης, με σπουδές στο αντικείμενο της Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Sussex και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κυβερνητική (Cybernetics) στο Πανεπιστήμιο του Reading στη Μεγάλη Βρετανία. Ο κ. Κάνουρας, ιδρυτής της εταιρίας Robotixlab, αναφέρθηκε σε αξίες και δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν τα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν στη ζωή τους. Αναφερόμενος στη δικιά του πορεία από τα μαθητικά του χρόνια στα Αρσάκεια Σχολεία, τις αναζητήσεις, τις σπουδές, τους κόπους, τις θυσίες και τις επιτυχίες του, μοιράστηκε εμπειρίες που σίγουρα θα είναι πολύτιμες στους μαθητές μας και φώτισε πολλά ενδιαφέροντα μονοπάτια για μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές.

Στο δεύτερος μέρος της εκδήλωσης, οι μαθητές –χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, συγκροτημένες με κριτήριο τα ενδιαφέροντά τους– γνώρισαν επαγγελματίες (γονείς μαθητών μας στην πλειονότητά τους) με διακεκριμένη επιστημονική και επαγγελματική δράση και συνομίλησαν μαζί τους για τις σπουδές, τη φύση του επαγγέλματος και τις δεξιότητες που απαιτούνται, καθώς και για τις προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Οι επαγγελματίες – εισηγητές, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συνδρομή τους, ήταν οι εξής:

Αλεξίου Κωνσταντίνος, Δικηγόρος

Αντωνιάδης Ιωάννης, Αρχιτέκτονας

Γυιόκα Χαρίκλεια, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Δριτσάκη Μελίνα, Οικονομολόγος

Μαθάς Βασίλης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Μακρίδου Ελεάννα, Αρχιτέκτονας

Μπαργιώτας Θεόδωρος, Ψυχίατρος

Παπαλαζάρου Αλεξάνδρα, Ψυχολόγος

Πράσσα Μαγδαληνή, Δικαστής

Σκαπέρδας Ευάγγελος, Αεροναυπηγός

Τσακιροπούλου Ευαγγελία, Ιατρός

Τσιριγώτη Ευανθία, Βιολόγος

Οι μαθητές και οι μαθήτριες χαρακτήρισαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική την εμπειρία αυτή, καθώς είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους και να πάρουν απαντήσεις σε πολλές απορίες τους. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση και συνομιλία των μαθητών με τους επαγγελματίες-εισηγητές θα παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν την επιλογή των σπουδών που θα ακολουθήσουν.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της Ημέρας Σταδιοδρομίας είχαν η υποδιευθύντρια Μαρία Φωτίου και η καθηγήτρια Στέλλα Σαρμή.