Μελετώντας τις έμφυλες ανισότητες σήμερα: Η αποστολή των Αρσακείων στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Κοινωνικών Επιστημών, στα Γιάννενα
Απρ 26 2024

Ομάδα μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας, τόσο από το Γυμνάσιο όσο και το Λύκειο, πήρε μέρος στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Κοινωνικών Επιστημών «Πολίτης στο σχολείο-Πολίτης του Κόσμου» στα Γιάννενα .

Το συγκεκριμένο συνέδριο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών και Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του εορτασμού των σαράντα χρόνων από την ίδρυση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης με την συμβολή της  Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου. Το Γυμνάσιό μας συμμετείχε με μια ομάδα εννέα κοριτσιών στις εργασίες του Συνεδρίου παρουσιάζοντας την εργασία τους με θέμα «Φύλο και ανισότητες του σήμερα»η οποία παρουσιάστηκε στην πρώτη πρωινή συνεδρία της πρώτης ημέρας εργασιών του συνεδρίου.

Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν οι Βάγια Ηλιάδου, Κατερίνα Καρατζόγλου, Μαρία Ματζίρη, Χρυζέτα Μαρτινίδη, Βέρα Σονάυ, Εβίτα Τσάνη, Δήμητρα Τουτζιάρη, ΜαριέφηΧαβούζη – Δελλαπόρτα και Έλενα Χατζηπαζαρλή.

Οι μαθήτριες, πέρα από την παρουσίαση της εργασίας τους, συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο με θέμα τις έμφυλες ταυτότητες και με τίτλο τίτλο «Απόδραση στη ζωή», στο οποίο συμμετείχαν σε δράσεις μαζί με μαθητές και μαθήτριες από άλλα σχολεία. Σκοπός τού εργαστηρίου ήταν  η ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση των εφήβων απέναντι στο φαινόμενο της έμφυλης βίας στον σχολικό χώρο. Μέσα από μελέτες περίπτωσης, μαθητές και μαθήτριες καλλιέργησαν την ικανότητα να εντοπίζουν και να αμφισβητούν εκείνες τις στάσεις και τις συμπεριφορές των συνομηλίκων τους που προάγουν την έμφυλη βία στο σχολικό περιβάλλον και να υιοθετήσουν στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους συνομηλίκους τους.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργασίες με θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και πολιτειακής εκπαίδευσης που εκπονήθηκαν από ομάδες σχολείων (λυκείων και γυμνασίων) από όλη την Ελλάδα. Γνώρισαν επίσης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς οι εργασίες του Συνεδρίου έλαβαν χώρα στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου, ενώ η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας».

Την ευθύνη για την προετοιμασία της αποστολής του Γυμνασίου είχε η οικονομολόγος κ. Στέλλα. Σαρμή, και αντίστοιχα την αποστολή του Λυκείου η οικονομολόγος Μαρία- Αμαλία Βέργουλα. Τα παιδιά συνόδευσαν στο συνεδριακό ταξίδι οι καθηγήτριες κ. Μαρία-Αμαλία Βέργουλα, κ. Γεωργία Νάνου και κ. Λία Σταυρίδου.

Για την εμπειρία τους στο Συνέδριο μας γράφουν τις εντυπώσεις τους:

«Το  Σαββατοκύριακο 5-7 Απριλίου είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στο κοινωνικό και πολιτικό συνέδριο στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Η εμπειρία ήταν κάτι παραπάνω από μοναδική. Οι συμμαθήτριες μου κι εγώ όχι μόνο είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πράγματα πάνω σε κοινωνικά θέματα που αφορούν το σύνολο και το άτομο, αλλά και να γνωρίσουμε έναν καινούριο χώρο στον οποίο δεν είχαμε ξαναβρεθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, σε ένα πανεπιστήμιο. Τα θέματα που ανέλυσαν μαθητές και συμμαθήτριες από όλη την Ελλάδα με εξέπληξαν και με ενθουσίασαν, διότι άντλησα πολλές νέες πληροφορίες τις οποίες δεν γνώριζα και μάλλον δεν θα μάθαινα ποτέ αν δεν είχα πάρει μέρος σε αυτό το Συνέδριο. Κάτι ακόμα που μ ’άρεσε ιδιαίτερα σ’ αυτό το Συνέδριο ήταν πως συμμετείχαν πολλά και διαφορετικά άτομα από διάφορα σχολεία, περιοχές και εθνικότητες. Επιπλέον, απόλαυσα ολόκληρη  την εκδρομή, επειδή επισκέφτηκα δύο όμορφα μέρη, τα Ιωάννινα και το Μέτσοβο και διότι πέρασα πάρα πολύ ωραία με τις φίλες μου. Τέλος, το συνέδριο αυτό ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, γιατί τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν επίκαιρα και μιλούσαν για προβλήματα που μας αφορούν όλους. Το Συνέδριο αυτό ήταν μια από τις καλύτερες σχολικές εμπειρίες και την προτείνω σ’ όλους και σ’όλες!»

Μαριέφη Χαβούζη – Δελλαπόρτα

«Η εμπειρία από το Συνέδριο θα μου μείνει σίγουρα αξέχαστη. Οι παρουσιάσεις των υπόλοιπων σχολείων ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και έμαθα αρκετά πράγματα που δε γνώριζα. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε και να μπούμε στα παπούτσια των φοιτητών καθώς και να πάρουμε μια γεύση από τη φοιτητική μας ζωή. Επίσης για πρώτη φορά συμμετείχα σε ένα βιωματικό εργαστήριο το οποίο με εντυπωσίασε αρκετά και θα μου μείνει αξέχαστο. Την εκδρομή ωστόσο την έκαναν ξεχωριστή, οι καθηγήτριες και η ομάδα μας στην οποία όλοι είμασταν πολύ δεμένοι. Ελπίζω στο μέλλον να οργανωθούν παρόμοια συνέδρια για να μπορέσω να ξανά ζήσω αυτή την καταπληκτική εμπειρία.»

Δήμητρα Τουτζιάρη