Ο Δρ. Αντώνης Κυπάρος από τη NASA στο Νηπιαγωγείο μας!
Απρ 24 2024

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης είχε την τιμή και τη χαρά να υποδεχτεί τον Αντώνη Κυπάρο, Καθηγητή Φυσιολογίας της Άσκησης, με την ιδιότητά του ως ερευνητή Αεροδιαστημικής του Institute for Space Systems Operations, στο πλαίσιο του μεταδιδακτορικού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της NASA/Johnson Space Center και του University of Houston, Texas, USA.

Ο Δρ. Κυπάρος μίλησε στα παιδιά  για την «Ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος από τον άνθρωπο» δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα Artemis, το πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων υπό την ηγεσία της NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης και τη προσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου προσώπου.

Επιπλέον, συζήτησε για τη φυσιολογία του σκελετικού μυός των αστροναυτών σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και τη μυϊκή ατροφία στην οποία μπορεί να οδηγηθούν αλλά και τις φυσιολογικές μεθόδους-παρεμβάσεις άσκησης και διατροφής για την αποφυγή αυτών.

Νήπια και προνήπια εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα όταν έμαθαν ότι ο Δρ. Κυπάρος ως μέλος της Επιστημονικής και Ιατρικής Ομάδας της NASA υποστήριξε την επιστροφή Ρώσων κοσμοναυτών κατά την επιστροφή τους στη γη από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από διαστημικές αποστολές.

Επίσης, τα παιδιά έθεσαν τα ερωτήματά τους σχετικά με την καθημερινή διαβίωση των αστροναυτών στους διαστημικούς σταθμούς και τον τρόπο σίτισης, υγιεινής, ύπνου και επικοινωνίας τους και έλυσαν όλες τους τις απορίες.

 Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης στην ερώτηση ποιος θέλει να γίνει αστροναύτης όλα τα παιδιά σήκωσαν το χέρι τους ενθουσιασμένα!

Ευχαριστούμε θερμά τον Δρ. Αντώνη Κυπάρο που μοιράστηκε τις προσωπικές εμπειρίες του μαζί μας και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα παιδιά μας!