Θεματική ραδιοφωνική εκπομπή : «Ιστορίες και τραγούδια για τις Ημέρες Μνήμης» – Με βάση το βιβλίο «Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια»
Μαρ 28 2024

Μία από τις πολλές και αξιόλογες ραδιοφωνικές εκπομπές του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης μεταδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο European School Radio το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024. Η εκπομπή με τίτλο «Ιστορίες και τραγούδια για τις Ημέρες Μνήμης», προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής Αναστασίας Γκίνη.

Η ραδιοφωνική ομάδα αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του Αρσακείου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης που παρακολουθούν το μάθημα «Καλλιτεχνικό Εργαστήριο: Βγαίνοντας στον αέρα!». Τα κείμενα που ακούστηκαν προέρχονται από το βιβλίο του Τάσου Βαφειάδη με τίτλο «Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια» και η επιλογή τους έγινε  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  [10 Δεκεμβρίου] και τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος [27 Ιανουαρίου]. Συγκεκριμένα, ακούγονται από τη ραδιοφωνική ομάδα του Σχολείου οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από το “Imagine” του John Lehnon και το “Dance me to the end of love” του Leonard Cohen, επενδυμένες με την ανάλογη μουσική υπόκρουση.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου: Ο Τάσος Βαφειάδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Κβαντική Χηµεία. Ζει στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται ως καθηγητής στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση. Υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός και ιδρυτικό µέλος του πρώτου µαθητικού ραδιοφώνου “European School Radio”. Εκτός από τη χημεία, στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγεται και η μουσική. Προηγήθηκε το βιβλίο «Οι κρυµµένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια» και ακολούθησε το «Ιστορίες από τη µουσική πλευρά της ζωής». Αξιόλογη είναι η συγγραφική του δραστηριότητα και στο επιστημονικό πεδίο της Χημείας.

«Οι ιστορίες που ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου στοχεύουν να απαντήσουν σε ερωτήματα και ν’ αποτελέσουν μικρά ταξίδια στο χρόνο, στις πόλεις, στα γεγονότα και στα πρόσωπα, με όχημα δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών. Είναι ιστορίες αναπάντεχες, μελαγχολικές, περίεργες, αστείες, τραγικές, αισιόδοξες, που θα μας κάνουν να ακούσουμε πασίγνωστα τραγούδια σαν να είναι η πρώτη φορά».

Για να συνδεθείτε στην πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου και να ακούσετε την εκπομπή, πατήστε στον σύνδεσμο https://europeanschoolradio.eu/el/podcast/8761 επιλέγοντας στη συνέχεια το banner και τον τίτλο «Ιστορίες και τραγούδια για τις Ημέρες Μνήμης» που υπάρχει κάτω από τη στήλη «Επεισόδια» [κάτω αριστερά]. Εναλλακτικά, πατήστε κατευθείαν πάνω στον σύνδεσμο https://europeanschoolradio.eu/el/episode/10257 και στη συνέχεια το κουμπί «ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ».

Στην προετοιμασία της ραδιοφωνικής εκπομπής συμμετείχαν οι παρακάτω μαθητές/τριες του τμήματος Ζώνης Πολιτισμού κι Επιστημών: Μυρτώ Δάκου, Άνθιμος Δαύρης, Θεανώ Ιωάννου, Δάφνη Καλογήρου, Ρωξάνη Κατσάνου, Θωμάς Καλτσίκης, Γιώργος Μπαφατάκης, Αχιλλέας Ναλμπαντίδης, Φίλιππος Πρωτοφανούσης, Ηλιάνα Σμυρλόγλου,  Αλέξανδρος Σωφρονίδης.

Καλή ακρόαση!