Άρχισαν οι… λογομαχίες! Το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο στους Η΄ Αγώνες Λόγου του Κολλεγίου Ανατόλια και των Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη στη Λάρισα
Φεβ 20 2024

Κατά το τριήμερο 09-11/02/2024, το Αρσάκειο Γυμνάσιο και το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν με εικοσιένα μαθήτριες και μαθητές στους Η΄ Αγώνες Λόγου που διοργάνωσε το Κολλέγιο Ανατόλια, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη στη Λάρισα και με την συμμετοχή είκοσι επτά σχολείων από ολόκληρη την Ελλάδα. Στόχο της διοργάνωσης αποτελεί η ενημέρωση και ο προβληματισμός των παιδιών για θέματα της επικαιρότητας, η ανταλλαγή απόψεων με συνομηλίκους τους, η ανάπτυξη της κριτικής τους ικανότητας και, βέβαια, η απόλαυση της συμμετοχής τους σε ομαδικά και ατομικά ρητορικά αγωνίσματα.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας έλαβαν μέρος και στα τέσσερα ρητορικά αγωνίσματα της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα:

Α. Το Αρσάκειο Γυμνάσιο συμμετείχε με δύο ομάδες διττών λόγων (Αλέξανδρος Ποτολιός, Ανολί Σεραφίνι και Εβίτα Τσάνη στη μία ομάδα και Σμαράγδα Μισαηλίδου, Μαριέφη Χαβούζη-Δελλαπόρτα και Έλενα Χατζηπαζαρλή στην άλλη, όλοι από την Γ Τάξη). Η πρώτη ομάδα κατετάγη στην τρίτη θέση από βαθμολογική άποψη (με δύο νίκες και μία ήττα), ενώ η δεύτερη ομάδα βρέθηκε στην τέταρτη θέση βαθμολογικά (με μία νίκη και δύο ήττες). Από την άλλη, και το Αρσάκειο Λύκειο συμμετείχε με δύο ομάδες διττών λόγων (Αθανασία Μπαλάση, Κωνσταντίνα Οικονόμου και Απόστολος Ρεφανίδης στη μία ομάδα και Δανάη Καμπερίδη, Μιλτιάδης Παπαλεξανδρής και Γιάννης Ρεφανίδης στην άλλη, μαθήτριες και μαθητές και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου). Και οι δύο ομάδες μας σημείωσαν δύο νίκες και μία ήττα και κατατάχθηκαν στην τέταρτη και έβδομη θέση αντίστοιχα με βάση τη βαθμολογία. Τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι ομάδες των διττών λόγων σε τρεις γύρους ήταν τα εξής: (Γυμνάσια)«Τα ομαδικά αθλήματα είναι πιο ωφέλιμα από τα ατομικά» (α΄ γύρος), «Η σχολική τσάντα πρέπει να παραμένει στο σχολείο» (β΄ γύρος) και «Η τραπ μουσική δεν είναι τέχνη» (γ΄ γύρος)// (Λύκεια)«Η διαφύλαξη των εθνικών παραδόσεων αποτελεί αντιστήριγμα στην παγκοσμιοποίηση» (α΄ γύρος), «Τα σύνορα των κρατών πρέπει να είναι ανοικτά για τους μετανάστες» (β΄ γύρος) και «Πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα ανωνυμίας στο διαδίκτυο» (γ΄ γύρος).

Β. Στον αυθόρμητο λόγο Γυμνασίων διαγωνίστηκαν στον τελικό οι μαθήτριες Ανολί Σεραφίνι και Εβίτα Τσάνη από την Γ΄ τάξη με τα εξής θέματα: «Αν ζούσα σε μια άλλη εποχή» και «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» αντίστοιχα. Στον αυθόρμητο λόγο Λυκείων η μαθήτριά μας  Κωνσταντίνα Οικονόμου πήρε την πρώτη θέση με το θέμα «Είναι ένα μάθημα ζωής…».

Γ. Στον προτρεπτικό λόγο Γυμνασίων η μαθήτριά μας από την Γ΄ τάξη Μαριέφη Χαβούζη-Δελλαπόρτα πήρε την πρώτη θέση, ενώ η Δέσποινα Μπάτσιου από την ίδια τάξη έλαβε μέρος στον τελικό του αγωνίσματος. Οι μαθήτριές μας προέτρεψαν το κοινό με το θέμα : «Πρέπει να μειώσουμε τη βία από την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια!». Αντίστοιχα, στον προτρεπτικό λόγο Λυκείων η μαθήτριά μας  Κωνσταντίνα Οικονόμου έλαβε μέρος στον τελικό με θέμα «Πρέπει να βοηθήσουμε τους νέους να κατανοήσουν την αξία της παγκόσμιας ειρήνης», ενώ στο ίδιο αγώνισμα η Αθανασία Μπαλάση πήρε εύφημο μνεία κατασσόμενη στην τέταρτη θέση και στερούμενη της συμμετοχής της στον τελικό για μισή μονάδα.

Δ. Στην εκφραστική ανάγνωση διακρίθηκαν με εύφημο μνεία και κατατάχθηκαν στην τέταρτη θέση οι μαθήτριες Δήμητρα Τουτζιάρη από την Γ΄ τάξη Γυμνασίου και η Ελίνα Τάμπου από την Α΄ τάξη Λυκείου, η οποία μάλιστα συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνες ρητορικής.

Να σημειωθεί ότι στους αγώνες συμμετείχε με διακρίσεις και το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών, ενώ θερμές ευχαριστίες οφείλονται και στους κριτές – αποφοίτους των Σχολείων μας: Φρόσω Ακάση,  Γιώργο Αντωνίου, Κωνσταντίνο Καραθάνο, Νανά Σαμολαδά και Βίβιαν Πράττου.

Τους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν, ενώ συμμετείχαν παράλληλα και ως κριτές, οι φιλόλογοι  Γιώργος Αντωνόπουλος, Γιώτα Μυτακίδου, Παναγιώτα Νανά και Βίκτωρ ΒαβαρούτσοςΘερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στην κυρία Βίνια Δεμίρη, η οποία παρά την πρόσφατη αφυπηρέτησή της, συμμετέχει ακούραστα και ανελλιπώς στις συναντήσεις του Ομίλου Ρητορικής, ενώ παράλληλα συμμετείχε και ως κριτής στην εν λόγω διοργάνωση.