Να δημιουργήσουμε έναν πιο βιώσιμο χώρο; Συμφωνώ και … επαυξάνω! Η Επαυξημένη Πραγματικότητα στην υπηρεσία του καθημερινού μας περιβάλλοντος
Ιαν 20 2024

Σε ένα δημιουργικό πρότζεκτ στην τάξη Αγγλικών του κ. Ευάγγελου Δήμου, μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου χρησιμοποίησαν εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality), για να δημιουργήσουν έναν πιο βιώσιμο περιβάλλοντα χώρο. Στόχος του πρότζεκτ ήταν οι μαθητές να βρουν έναν χώρο της προτίμησής τους, όπως π.χ. κάποιο δωμάτιου του σπιτιού ή τμήμα της αυλής, να τον απαθανατίσουν χρησιμοποιώντας την κάμερα του κινητού τους και να τον εμπλουτίσουν με αντικείμενα που θα τον καταστήσουν πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσω εφαρμογών Επαυξημένης Πραγματικότητας, όπως το ARviewer και το ARLOOPA. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιώντας την κάμερα και τις εφαρμογές, οι μαθητές δημιούργησαν στιγμιότυπα και βίντεο, τα οποία παρουσίασαν και ανέλυσαν στους συμμαθητές τους στην ώρα του μαθήματος.  

Κάποια από τα αντικείμενα που οι μαθητές και οι μαθήτριες τοποθέτησαν στους χώρους τους ήταν διάφορα είδη φυτών, τα οποία βελτιώνουν το κλίμα και την ατμόσφαιρα, καθώς επίσης και φωτοβολταϊκοί μικροπίνακες για τη συσσώρευση ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και την εκμετάλλευσή της για τις ανάγκες του δωματίου. Επίσης προστέθηκαν έξυπνες συσκευές και φιλικά προς το περιβάλλον έπιπλα και αντικείμενα. Τέλος, η όλη δομή του σπιτιού αναδιαμορφώθηκε, ώστε να υπάρχει καλύτερη μόνωση, ανακύκλωση του αέρα και ελάχιστη απώλεια ενέργειας.

Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε τους μαθητές μας να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές του κινητού τους για να οραματιστούν έναν χώρο πιο φιλικό στο περιβάλλον και πιο βιώσιμο για τη ζωή και το μέλλον τους. Ενδεικτικά παρουσιάζονται κάποια στιγμιότυπα από τις εργασίες και τις παρουσιάσεις των μαθητών.