«Μετοικεσία»
Ιαν 11 2024

 Επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης διδακτικής επίσκεψης, τα δύο τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών της Γ’ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στην έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ» που φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης (24 Ιουλίου 1923) και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εκδηλώσεων μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Μετά τη συνθήκη της Λοζάνης, 24 Ιουλίου 1923 εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στην Μικρά Ασία και μετανάστευσαν στην Ελλάδα.

Η μετοικεσία είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και έχει επηρεάσει βαθιά την κοινωνία, την πολιτική και την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.  Οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους και στη νέα τους πατρίδα, αλλά παρά τις δυσκολίες, συνέβαλαν στη δημιουργία μιας νέας κοινότητας και στην ανάπτυξη διάφορων περιοχών της Ελλάδας.

Οι μαθητές/τριες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δουν τα προσφυγικά μητρώα και τα οικογενειακά τους βιβλιάρια, που τους έδωσαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να γίνουν και τυπικά Έλληνες πολίτες. Παράλληλα ενημερώθηκαν για τα δημόσια έργα που έγιναν, προκειμένου να καταστεί η ζωή των προσφύγων ευκολότερη, όπως κρήνες, συσσίτια, νοσοκομεία.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες κ. Ν. Σατσλή και κ. Σ. Χαριτίδου.