Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: Από την Ανατολία στη Δύση
Δεκ 24 2023

Ιστορικές γνώσεις και διαχρονικές σκέψεις μέσα από αυθεντικές φωτογραφίες

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, μετά τον εκκλησιασμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Γ’ υγείας του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και περιηγήθηκαν στην έκθεση με τίτλο «Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: Από την Ανατολία στη Δύση». Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της Thessaloniki PhotoBiennale 2023 του MOMus και αποτυπώνει την οδύσσεια μιας αρμενικής οικογένειας, των Ντιλντιλιάν, πολλά από τα μέλη της οποίας εργάστηκαν αρχικά ως φωτογράφοι στην οθωμανική Τουρκία και, για πάνω από τριάντα χρόνια, ως επίσημοι φωτογράφοι του Κολλεγίου Ανατόλια, του αμερικανικού ιεραποστολικού σχολείου όπου φοιτούσαν Αρμένιοι και Έλληνες της περιοχής. Η ρήξη που δημιούργησε η Γενοκτονία των Αρμενίων και η τελική εξορία της οικογένειας από την πατρίδα τους παίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την ιστορία, αφού εκατοντάδες χιλιάδες επιζώντες Αρμένιοι και Έλληνες αναγκάστηκαν να εξοριστούν μεταξύ 1922 και 1923. Τα επιζώντα μέλη της οικογένειας ξαναέφτιαξαν τη ζωή τους στις νέες τους πατρίδες, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν ξέχασαν ποτέ τη ζωή που άφησαν πίσω τους. Συνέχισαν να διηγούνται τις ιστορίες τους, να μοιράζοντας τις εικόνες και τα όνειρα της χαμένης αρμενικής πατρίδας τους. Η έκθεση βασίζεται στο αρχείο της οικογένειας Ντιλντιλιάν, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες, γυάλινα αρνητικά, σχέδια, έργα τέχνης, έγγραφα, επιστολές και οικογενειακά κειμήλια.
Τα παιδιά περιηγήθηκαν στον χώρο της έκθεσης και παρατήρησαν με ενδιαφέρον τις φωτογραφίες, που αποτυπώνουν μία άλλη εποχή και πολύ συχνά απεικονίζουν πρόσωπα που χάθηκαν κατά τον εκτοπισμό των Αρμενίων.

Ενημερώθηκαν από τα συνοδευτικά κείμενα για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, περιπετειώδη και -συχνά- τραγική ιστορία της οικογένειας Ντιλντιλιάν, που αντικατοπτρίζει την πορεία χιλιάδων οικογενειών Αρμενίων. Έτσι, μέσω της αμεσότητας της φωτογραφίας, ενίσχυσαν τις ιστορικές τους γνώσεις και ευαισθητοποιήθηκαν για μία γενοκτονία που –δυστυχώς- ακόμα και σήμερα αμφισβητείται από ορισμένα κράτη.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν η φιλόλογος  Ι.Αναγνώστου και ο φυσικός  Ν.Καβαρδίνας.