Συμμετοχή στο 8ο Μαθητικό Συνέδριο του ΕΙΠ στη Ρώμη – Μια αξέχαστη εμπειρία
Δεκ 13 2023

Στις 27 Νοεμβρίου μέχρι 1 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: «Αθήνα- Ρώμη: Ένα Μακραίωνο Ταξίδι (509 π.Χ. – Σήμερα). Ιστορία, Πολιτισμός, Κοινωνικοί και Πολιτικοί Θεσμοί, Δημοκρατία». Ο χώρος διεξαγωγής του Συνεδρίου ήταν το ιστορικό Teatro Italia. Μαθητές και μαθήτριες από τη Β΄ και την Γ΄ τάξη του Αρσακείου Γυμνασίου και την Α΄ και  τη Β΄ τάξη του Λυκείου συμμετείχαν με μουσικό δρώμενο και εισήγηση με την καθοδήγηση της μουσικολόγου Αναστασίας Γκίνη και της φιλολόγου Παναγιώτας Μυτακίδου.

Η εργασία είχε θέμα «Μουσικές διαδρομές μέσα από τα “ρωμαϊκά” ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη». Τα τραγούδια που παρουσίασε το Μουσικό Σύνολο ήταν σε ποίηση Καβάφη και μελοποίηση του Δήμου Μούτση («Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον») και της Λένας Πλάτωνος («Περιμένοντας τους Βαρβάρους»). Οι μουσικές εκτελέσεις πλαισιώθηκαν από αφηγήσεις που περιείχαν στοιχεία ερμηνείας και ανάλυσης των στίχων και από σχετικές προβολές. Η παρουσίαση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και σχολιάστηκε πολύ θετικά από συναδέλφους και μαθητές άλλων σχολείων αλλά και από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νικόλαο Κούκη.

Στο μουσικό δρώμενο συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες

Από το Γυμνάσιο:

Μαρία Γιάμπαστου, Βέρα Βαλτούδη, Αθανασία Μανωλοπούλου, ΚάλλιαΜούζα, Άννα Πατσάλα, Πανδώρα Πασκουάλ-Ντίνου, Δήμητρα Πατσάλα, Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος  [Β΄τάξη]

Μαρία Γκουραμάνη, Μαρία Δήμου, Κατερίνα Καρατζόγλου, Δημόκριτος Κώστα, Τάσος Κυριακίδης, Σωτήρης Μανταμόπουλος, Φωτεινή Μεταλλίδη, Ελένη Ξεναρίου, Αλέξανδρος Ποτολιός, Βέρα-Ευαγγελία Σονάυ, Δήμητρα Τουτζιάρη [Γ΄τάξη]

Από το Λύκειο:

Αναστασία Καπέλη, Παρασκευή Ντίνα, Μαριάννα Σεβιντικίδη και Παχαλία Τουτζιάρη.

Στο ορχηστρικό συμμετείχαν η Αναστασία Καπέλη και η Ελένη  Ξεναρίου στο πιάνο, ο Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος στην κιθάρα, η Βέρα Σονάυ στο φλάουτο και η Παρασκευή Ντίνα στο βιολί.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στην καταξιωμένη συνθέτρια Λένα Πλάτωνος για τη θερμή υποστήριξή της στο όλο εγχείρημα. Ήταν τιμή μας που είχαμε την ευκαιρία να ερμηνεύσουμε μία τόσο πρωτότυπη και εμπνευσμένη μελοποίηση του καβαφικού ποιήματος “Περιμένοντας τους Βαρβάρους”!

Στο κομμάτι της εισήγησης συμμετείχαν οι μαθήτριες

Από το Γυμνάσιο:

Δήμητρα Τουτζιάρη και Μαρία Δήμου

Από το Λύκειο:

Μαριάννα Σεβιντικίδη και Πασχαλία Τουτζιάρη

Η συμμετοχή μας στο Συνέδριο πλαισιώθηκε και από αξέχαστες περιηγήσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαζί με την ομάδα του Λυκείου που συμμετείχε στο εν λόγω Συνέδριο με εισήγηση. Η Ρώμη, γνωστή και ως «υπαίθριο μουσείο», έχει σε κάθε περιοχή πολύ σημαντικά αρχαία ρωμαϊκά, αναγεννησιακά και σύγχρονα μνημεία. Κάποια από αυτά που επισκεφθήκαμε από κοντά ήταν το Κολοσσαίο, η Αψίδα του Κωνσταντίνου, η Ρωμαϊκή αγορά, το Καπιτώλιο, το Πάνθεον και το μνημείο Vittorio Emmanuele στην Piazza Venezia, όπου βρίσκεται ο τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στις κεντρικές πλατείες της πόλης, την Piazza Navona, την Piazza di Spagna, την Piazza del Popolo και, φυσικά, την περίφημη Fontana di Trevi όπου κάποιοι της ομάδας, σύμφωνα με το έθιμο, έριξαν κέρμα κάνοντας την ευχή να ξαναέρθουν στη Ρώμη!

Με δέος συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες στην προγραμματισμένη ξενάγηση στα μουσεία του Βατικανού όπου είναι συγκεντρωμένα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας έργα και εκθέματα και η απαράμιλλη σε ομορφιά Capella Sixtina με τις μοναδικές τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου.

Αξέχαστη ήταν και η εκδρομή μας στη Φλωρεντία, μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ιταλίας, πρωτεύουσας της περιφέρειας της Τοσκάνης και της ομώνυμης επαρχίας. Περιηγηθήκαμε στα στενά της δρομάκια και θαυμάσαμε τον αναγεννησιακό Καθεδρικό Ναό Santa Maria del Fiore με τον περίφημο τρούλο του Μπρουνελέσκι, την Piazza della Signoria, με το σιντριβάνι του Ποσειδώνα και αντίγραφο του αγάλματος του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου και το Palazzo Vecchio, που στεγάζει σήμερα το Δημαρχείο της πόλης και τη Loggia με αγάλματα σπουδαίων Φλωρεντίνων γλυπτών. Περπατήσαμε, επίσης, κατά μήκος του ποταμού Άρνου και περιδιαβήκαμε στο γραφικό Ponte Vecchio με τα ακριβά κοσμηματοπωλεία.

 

Στη Φλωρεντία είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με την απόφοιτό μας, Νικολέτα Καπετανίδου, επί χρόνια μέλος της Χορωδίας του Σχολείου, πτυχιούχο του Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Μονωδίας του Κ.Ω.Θ., η οποία απέκτησε στη Μουσική Ακαδημία «Hanns Eisler» του Βερολίνου τον μεταπτυχιακό της τίτλο στην όπερα και ύστερα από πολυάριθμες καλλιτεχνικές εμφανίσεις, ανήκει στο ensemble της Όπερας της Φλωρεντίας.

Ήταν ένα ταξίδι όμορφο, γεμάτο πλούσιες καλλιτεχνικές εμπειρίες και πολιτισμό!

Ευχόμαστε οι ευχές μας να πιάσουν τόπο και να επισκεφθούμε σύντομα πάλι την «αιώνια πόλη»!