“All 4 Dogs, Dogs 4 All” & Εργαστήριο της Β’ Τάξης για τα αδέσποτα ζώα
Οκτ 27 2023

Στο πλαίσιο υλοποίησης του eTwinning έργου «All 4 Dogs, Dogs 4 All» στο οποίο συμμετέχει η Δ’ Τάξη του σχολείου μας μέσα από το μάθημα των Αγγλικών, οι μικροί μαθητές της Β’ Τάξης εκπόνησαν εργαστήριο για τα αδέσποτα σκυλάκια και για άλλα ζώα μέσα από το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος. Ο τίτλος του εργαστηρίου ήταν «Μια αγκαλιά για τα αδέσποτα ζώα» .

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, και είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων και των δικαιωμάτων τους. Οι μαθητές εξέφρασαν την αγάπη τους για τα ζώα και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, χρησιμοποιήθηκαν διάφορες διδακτικές στρατηγικές και τεχνικές, όπως η ανακριτική καρέκλα, δάσκαλος/δασκάλα σε ρόλο, ο ρόλος στον τοίχο, η αφήγηση, παγωμένες εικόνες, συζητήσεις, ο διάδρομος συνείδησης και οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων, οι μαθητές ανέπτυξαν ενσυναίσθηση και ευαισθησία για τα αδέσποτα ζώα, κατανόησαν τις ανάγκες τους και καλλιέργησαν αξίες όπως ο σεβασμός και η υπευθυνότητα.

Ένας σημαντικός «βοηθός» αυτού του εργαστηρίου ήταν το βιβλίο «Ξουτ» (Τσάμπρα, Σκαλίδη, 2016), το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους μαθητές.

Κατά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, οι μαθητές δημιούργησαν αφίσες για να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους συμμαθητές τους, την ευρύτερη σχολική κοινότητα αλλά και τα συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά σχολεία στο πλαίσιο του eTwinning έργου που υλοποιείται, σχετικά με τη σημασία της προστασίας των αδέσποτων ζώων.

Με αυτόν τον τρόπο, οι μικροί μαθητές μας έδειξαν πώς η εκπαίδευση μπορεί να ενισχύσει την ευαισθησία και την ενεργή συμμετοχή στον κοινωνικό αγώνα για την προστασία των ζώων.

Το εργαστήριο οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στη Β’ Τάξη από τους δασκάλους της Μελέτης Περιβάλλοντος: κ. Βασίλη Ραπτόπουλο & κ. Γεωργία Γιαγκού.