Η Δ’ τάξη στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών
Μάι 14 2023

Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ιστορίας, οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 τη Βεργίνα, την πρώτη πρωτεύουσα τής Μακεδονίας, και πιο συγκεκριμένα ξεναγήθηκαν σε δύο από τις ενότητες που απαρτίζουν το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών: το νέο μουσειακό κτήριο,  τους βασιλικούς τάφους και την έκθεση θησαυρών. 

Στους βασιλικούς τάφους και την έκθεση θησαυρών, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους μακεδονικούς τάφους τού Φιλίππου τού Β΄ και τού Αλεξάνδρου τού Δ’ (γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου), να θαυμάσουν τις τοιχογραφίες τους, μοναδικά πρωτότυπα έργα της μεγάλης ζωγραφικής του 4ου αιώνα π.χ. καθώς και να δουν τα κτερίσματα των τάφων (τα οποία εκτίθενται στις προθήκες του μουσείου) όπως όπλα, λάρνακες, αγγεία, χρυσά στεφάνια.

            Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα παιδιά ενημερώθηκαν σχετικά με την αρχιτεκτονική των μακεδονικών τάφων / ταφικών οικοδομημάτων, τα ταφικά έθιμα, την τέχνη, τη γλώσσα και τη θρησκεία και γενικότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο νέο κεντρικό μουσειακό κτήριο, που σχεδιάστηκε για να γίνει η νοηματική πύλη εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και στην ιστορία των Αιγών, και ξεναγήθηκαν στην έκθεση αρχιτεκτονικών, στην έκθεση γλυπτών και στην κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη». Η επίσκεψη ενθουσίασε τους μαθητές, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό τής Μακεδονίας.