Τα πάντα μπορούν να συμβούν στο θέατρο!
Απρ 18 2023

  #Support_Hara

Την Δευτέρα 3 Απριλίου επισκέφτηκε το σχολείο μας η θεατρική ομάδα του «Μικρού Βορρά» και παρουσίασε την παράσταση “#Support_Hara” με την τεχνική του θεάτρου Φόρουμ, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές ως ενεργοί θεατές-ηθοποιοί-πολίτες μπορούν να σχολιάζουν την παράσταση, να προβληματίζονται και να αλλάζουν την εξέλιξη της ιστορίας. Tην παράσταση που είχε ως θέμα την έμφυλη βία παρακολούθησαν οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Η πρόσκληση του θιάσου ήταν μία πρωτοβουλία της Ομάδας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.

Στο θέατρο Φόρουμ παρακολουθούμε ένα έργο που θίγει κοινωνικά προβλήματα. Ειδικότερα, το έργο “#Support_Hara” θίγει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας, την έμφυλη βία. Η ηρωίδα-πρωταγωνίστρια Χαρά παίρνει αποφάσεις κάτω από πίεση διαφόρων παραγόντων που την οδηγούν σε ένα δυσάρεστο αδιέξοδο. Σ΄ αυτό το αδιέξοδο σταματά η παράσταση, αρχίζει η συζήτηση και η ιστορία της Χαράς ξαναπαίζεται…

Τα παιδιά που παρακολουθούν την παράσταση με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή κοινού και ηθοποιών παίρνουν θέση και συζητούν τις δικές τους ενδεχόμενες αντιδράσεις. Ανεβαίνουν στη σκηνή, υποδύονται τη Χαρά και δίνουν νέα τροπή στην ιστορία προτείνοντας άλλες στρατηγικές, ώστε να μην καταλήξει στο αδιέξοδο που παρουσιάστηκε στην παράσταση. Οι παρεμβάσεις στο έργο συνεχίζονται όσο υπάρχουν θεατές που θέλουν να δοκιμάσουν διαφορετικές λύσεις.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την παράσταση, αντιλήφθηκαν το πρόβλημα της Χαράς και έβαλαν τα δικά τους όρια στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα, πως μπορούμε να ελέγχουμε τα πράγματα και να αποφεύγουμε τις αρνητικές εξελίξεις.

Το μυστικό στις σχέσεις είναι η συναίνεση και ο σεβασμός των ορίων.

Από τις εντυπώσεις των παιδιών:

Η παράσταση του Μικρού Βορρά που παρακολουθήσαμε ήταν απίστευτη! Έθιγε ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα με ρεαλιστικό τρόπο. Ήταν η πρώτη φορά που γνωρίσαμε το θέατρο FORUM και ο τρόπος με τον οποίο παίχτηκε η παράσταση μας κράτησε προσηλωμένους σε όλη τη διάρκειά της. Οι ηθοποιοί ήταν όλοι εξαιρετικοί και μας έκαναν να νιώσουμε πολύ άνετα πάνω στη σκηνή. Η δραστηριότητα αυτή μας συγκίνησε και μας ευαισθητοποίησε για το θέμα της έμφυλης βίας που συμβαίνει συχνότερα από όσο νομίζουμε.

Βασιλική/ Αντριάνα

Μου άρεσε που ο έρωτας των δύο εφήβων παρουσιάστηκε με ρεαλιστικό τρόπο. Με άφησε έκπληκτη το πόσο ρεαλιστικά απέδωσαν τη σκηνή του βιασμού και το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια, η  Χαρά εξέφρασε αληθινά τα  συναισθήματα της πάνω στη σκηνή. Μετά το τέλος της παράστασης, μας ζητήθηκε να αλλάξουμε εμείς τη ροή της ιστορίας, αντιδρώντας διαφορετικά, με τον δικό μας τρόπο. Πολλοί μαθητές και μαθήτριες προσφέρθηκαν να αλλάξουν την πλοκή αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της Χαράς με τη δική τους οπτική. Αποδείχθηκε πώς οι συμμαθητές μου είναι συνειδητοποιημένοι. Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω σε τέτοιου είδους δράσεις!

Φανή