Μια μικρή περιήγηση στο βυζαντινό παρελθόν και στη μεταφυσική πίστη Διδακτική επίσκεψη της Β΄ γυμνασίου στην Αγιορειτική Εστία και το Βυζαντινό Μουσείο
Νοέ 7 2022

Στις 12 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου πραγματοποίησαν την πρώτη τους διδακτική επίσκεψη στην Αγιορειτική Εστία και στο Βυζαντινό Μουσείο. Στην Αγιορειτική  φιλοξενούταν η έκθεση της Λόλας Νταϊφά με τίτλο: «Τάματα «Σῶμα πάσχον, ψυχή ἀλγοῦσα». Στόχος της επίσκεψης ήταν τα παιδιά, να γνωρίσουν τη διαχρονική έγνοια και αγωνία του ανθρώπου για ευημερία και θεία εύνοια σε όλους τους τομείς της ζωής του. 

Αρχικά τα παιδιά περιηγήθηκαν στην πρώτη αίθουσα της έκθεσης, η οποία περιλάμβανε τάματα από την αρχαία και τη βυζαντινή περίοδο. Σε αυτό το τμήμα της έκθεσης οι μαθητές και οι μαθήτριες ψηλάφισαν  την αξία που είχαν τα τάματα ανά τους αιώνες και γνώρισαν τη χριστιανική πρόσληψη των ειδωλολατρικών αναθημάτων. Στη συνέχεια, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τάματα από τα νεότερα χρόνια όπως τα τζάτζαλα και τα ασημόπεδα, μέσα από τα οποία η ιστορία παίρνει σάρκα και οστά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα παιδιά είχαν ένα φύλλο εργασίας στο οποίο κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους, αλλά και έφτιαξαν τις δικές τους ιστορίες. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις τους. 

Έπειτα, επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τον χρόνο με τίτλο “Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου”. Στόχος αυτής της επίσκεψης ήταν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την αξία του χρόνου στο διάβα της ανθρώπινης ζωής τόσο ως μονάδας μέτρησης όσο και ως μεμονωμένων στιγμών. 

 Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις θεματικές αίθουσες του μουσείου υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων καθηγητριών τους και με βάση το υλικό που τους διανεμήθηκε. Κλήθηκαν με παιγνιώδη τρόπο να αναζητήσουν τα εκθέματα επί των οποίων απάντησαν ερωτήσεις αναφορικά με τα πρόσωπα και το σύστημα χρονολόγησης των Βυζαντινών. Επιτύμβιες επιγραφές, αναθηματικές αφιερώσεις, τάφοι με πλούσιο διάκοσμο, νομίσματα μιας άλλης εποχής, αγάλματα, χειρόγραφα αποτέλεσαν τη γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.  

Οι καθηγήτριες που συνόδεψαν τα παιδιά: Αναστασία Γκίνη, Σουζάνα Καρανάσιου, Σοφία Καρασάββα, Αλέξης Μάντζιος, Γιώτα Μυτακίδου και Γιώτα Ψωμιάδου.