Εξερευνώντας τη φύση στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης: Διδακτική επίσκεψη της Α΄τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
Οκτ 29 2022

Την Πέμπτη 20  Οκτωβρίου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο λιμνών Κορώνειας – Βόλβης στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων Α΄τάξης με θέμα “Οικολογία-Παγκόσμια και Τοπική φυσική κληρονομιά” και με υπεύθυνη καθηγήτρια την Αναστασία Γκίνη.

Η περιήγηση ξεκίνησε από το Παραλίμνιο Πάρκο Αγίου Βασιλείου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να ενημερωθούν για την ιστορία του πύργου του Αγίου Βασιλείου, με τα δεκαπέντε μέτρα ύψος. Στη συνέχεια, πληροφορήθηκαν για τις σοβαρές απώλειες υδάτων που αντιμετωπίζει η λίμνη Κορώνεια. Η διατήρηση και η διάσωση της λίμνης αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή, καθώς η έκταση και το βάθος της μειώθηκαν δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Επόμενη στάση, το κέντρο πληροφόρησης στην Απολλωνία. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σπουδαία βιολογική και οικολογική αξία της περιοχής και γνώρισαν τη χλωρίδα και τηνπανίδα της, με ειδικές προβολές. Ο λευκοπελαργός, ο θαλασσαετός, τα βουτηχτάρια, ο ροδοπελεκάνος, διάφορα είδη ερωδιών, το σπιτόφιδο και άλλα είδη έχουν καταγραφεί και φιλοξενούνται στους οικοτόπους του πάρκου.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την άφιξη των μαθητών στη λίμνη Βόλβη, τη δεύτερη σε μέγεθος φυσική λίμνη της Ελλάδας. Με σύμμαχο τον όμορφο καιρό, απήλαυσαν το φυσικό τοπίο της λίμνης,  παρατήρησαν την ορνιθοπανίδα με τηλεσκόπιο και διασκέδασαν παίζοντας στις όχθες της.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εξής καθηγητές και καθηγήτριες: Μανώλης Γεωργάκας, Λεωνίδας Κατσικαρίδης, Βασίλης Μαθάς, Στέλλα Σαρμή και Αθηνά Φουστέρη.