Διδακτική επίσκεψη στην έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: Δοῦναι και λαβεĩν», Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Μαρ 7 2022

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου επισκέφτηκαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και ξεναγήθηκαν στην έκθεση με τίτλο «Γιανούλης Χαλεπάς: Δοῦναι και λαβεĩν», καθώς και στη συστεγαζόμενη έκθεση ζωγραφικής των Εδουάρδου Σακαγιάν και Άννας Μαρίας Τσακάλη.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έργα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη (γλυπτά, σχέδια, κατάστιχα) και μάλιστα μερικά από τα πιο εμβληματικά ( Μήδειες, Σάτυροι και Έρωτας, Οιδίπους και Αντιγόνη, Το παραμύθι της Πεντάμορφης). Παράλληλα, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του καλλιτέχνη στην Τήνο και την Αθήνα φώτισε όλες τις πλευρές της πολυκύμαντης ζωής του και έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα των μικρών επισκεπτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες για τις σελίδες των κατάστιχων, των σημειώσεων του Χαλεπά, που εκτίθενται μαζί με τα έργα του και επεξηγούν την παραγωγική διαδικασία.

Παράλληλα, οι προσωπογραφίες του Εδουάρδου Σακαγιάν και οι παραστάσεις φυτών και ανθών της Άννας Μαρίας Τσακάλη, δύο καλλιτεχνών με διαφορετική ιδιοσυγκρασία που συμπορεύονται στη ζωή, αποτέλεσαν αφορμή ερωτημάτων και αναλύσεων από τους μαθητές μας.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με δύο διαδραστικά παιχνίδια. Στο πρώτο ζητήθηκε από τα παιδιά να γράψουν ένα γράμμα στον Γιανούλη Χαλεπά ή να ζωγραφίσουν κάποιο από τα έργα που τους έκανε εντύπωση, ενώ στο δεύτερο να ζωγραφίσουν τη δική τους προσωπογραφία με αφορμή αυτές του Εδουάρδου Σακαγιάν.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν ο φυσικός Βασίλης Τεμπερεκίδης, οι καθηγήτριες Γερμανικών Μιχαέλα Αποσιάδου και Χριστίνα Φόρστερ, οι καθηγήτριες Γαλλικών Γιώτα Γάτση και Τζούλια Γάτσου και η φιλόλογος κ. Ξένια Γαϊτανίδου.