Επιστήμη και Πολιτισμός στη μακρινή Κίνα
Απρ 26 2019

μια συναρπαστική έκθεση στο Νόησις στην τελευταία διδακτική μας επίσκεψη

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ και της Β΄ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, προκειμένου να ξεναγηθούν στην έκθεση«Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας. Στην έκθεση περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού που αφορούν σε διάφορα γνωστικά πεδία, όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, ιατρική, μηχανολογία και αστρονομία.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδέχθηκαν οι υπεύθυνοι της έκθεσης,  οι οποίοι μοίρασαν τα παιδιά σε δύο ομάδες για την καλύτερη παρακολούθηση της ξενάγησης. Είδαμε από κοντά τα πρώτα βιβλία που χρησιμοποίησαν οι Κινέζοι, με μεταξωτές και στη συνέχεια με χάρτινες σελίδες, αλλαγή που επέβαλε η υψηλή αξία του μεταξιού, πρώιμους αργαλειούς από το 2000 π.Χ. που στερεώνονταν στο σώμα του τεχνίτη, μηχανή αναπήνισης για το ξετύλιγμα του κουκουλιού, έναν σεισμογράφο που χρονολογείται από το 132 μ.Χ., αμαξίδιο που έδειχνε τα σημεία του ορίζοντα πριν από την κατασκευή της πυξίδας και όργανα για τη μέτρηση της απόστασης. Οι δύο ξεναγοί μας επέμειναν στη μεγάλη αξία του κινεζικού πολιτισμού και στάθηκαν περισσότερο στο σύστημα γραφής που περιορίζει στο ελάχιστο τη δυσλεξία, επειδή βασίζεται στην εικόνα, καθώς και στη μυστικότητα με την οποία οι κινέζοι αυτοκράτορες περιέβαλαν τη χαρτοποιία.

Εν συνεχεία, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας περιηγήθηκαν στις εργασίες του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πληροφορικής στο φουαγιέ του ΝΟΗΣΙΣ. Το συνέδριο, που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Νόησις» και των Συντονιστών Πληροφορικής της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, περιελάμβανε εφαρμογές πληροφορικής και παιχνίδια που δημιούργησαν μαθητές με βάση τα δικά τους ενδιαφέροντα.

Στις 11.30 μεταφερθήκαμε με το σχολικό λεωφορείο στο Cosmos, για έναν περίπατο στην πασχαλινή αγορά του εμπορικού κέντρου.

Τα παιδιά συνόδευσαν ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Ν. Γκριμπίζης, ο μαθηματικός  κ. Α. Άντζελ και οι φιλόλογοι κ .Β. Δεμίρη και  κ.  Γ. Νάνου.