«Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη».
Νοέ 26 2018

Διδακτική Επίσκεψη στο Τελλόγλειο

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου του Σχολείου μας επισκέφθηκαν στις 22 Νοεμβρίου 2018, κατά την δεύτερη διδακτική επίσκεψή τους, την έκθεση «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Είχαν την ευκαιρία να δουν περισσότερα από 400 έργα –σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, καρτ ποστάλ– Γάλλων κυρίως στρατιωτών, καλλιτεχνών της Στρατιάς της Ανατολής, τους οποίους ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε μοιραία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Επαγγελματίες εικαστικοί, αλλά και ερασιτέχνες, ζωγραφίζουν αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της πόλης, μονές και τοπία του Αγίου Όρους, απόψεις της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων της, την καθημερινότητα με τους ανθρώπους της, και τέλος τον ίδιο τον πόλεμο, στιγμιότυπα στα μετόπισθεν, αλλά και τη φρίκη του. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι καρτ ποστάλ, που στην πρόσθια πλευρά τους απεικονίζουν φωτογραφίες ή ζωγραφικά έργα, ενώ στην πίσω όψη φέρουν τα χειρόγραφα μηνύματα των στρατιωτών, των «Poilus», όπως ονομάζονταν.

Τα παιδιά του Γαλλικού Τμήματος της Α΄Λυκείου, ο Νικήτας, η Αλεξία, ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης e-Twinning, στην οποία συμμετέχουν με το έργο «Θεσσαλονίκη – Νίκαια – Μασσαλία, αδελφοποιημένες πόλεις,  Η γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη και η ελληνική παρουσία στη Νότια Γαλλία», ετοίμασαν και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους μία δίγλωσση εργασία σχετικά με το θέμα της έκθεσης την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, την προηγούμενη δηλαδή ημέρα.

Με ένα προσεγμένο βίντεο έδωσαν στους συμμαθητές τους μια πρώτη γεύση για τα έργα της έκθεσης, ενημέρωσαν για τα ιστορικά γεγονότα και κέντρισαν την περιέργεια και το ενδιαφέρον τους, εστιάζοντας σε ξεχωριστά έργα της έκθεσης. Το βίντεο και όλη η παρουσίαση ετοιμάστηκε με ευθύνη της καθηγήτριας Γαλλικών Σοφίας Καρασάββα και στηρίχτηκε στο υλικό του εξαιρετικού λευκώματος που εξέδωσε για την έκθεση το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Αξίζει να παρακολουθήσετε το βίντεο, ώστε να δείτε ελάχιστα από τα έργα που εκτίθενται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών:

Κατά την επίσκεψη μάλιστα, τα ίδια τέσσερα παιδιά, σε συνεργασία με τις υπεύθυνες του εκπαιδευτικού προγράμματος του μουσείου ανέλαβαν τον ρόλο του ξεναγού και συνέβαλαν ενεργά στην ξενάγηση των συμμαθητών τους της Α΄ τάξης σχετικά με τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο και τη δράση των Γάλλων στρατιωτών – καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη μεταδίδοντας το κλίμα της εποχής εκείνης στην πόλη μας.

Στην ξενάγηση τα παιδιά συνειδητοποίησαν την πολυπολιτισμικότητα της πόλης μας, είδαν με τα μάτια των Ευρωπαίων στρατιωτών τα μνημεία και τους ανθρώπους της και χάρη στην πρόθυμη ξενάγηση από τις υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Τελλογλείου εισέπραξαν την αύρα της εποχής εκείνης. Στο τέλος της παρουσίασης τα παιδιά συμμετείχαν με κέφι και αυθορμητισμό στη βιωματική δράση που τους πρότειναν οι ξεναγοί τους και με χρωματιστούς μαρκαδόρους προσπάθησαν να εντάξουν μορφές της έκθεσης στο περιβάλλον.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Λυκείου συνόδευσαν η καθηγήτρια Γαλλικών, κ. Σοφία Καρασάββα, οι φιλόλογοι κ. Άννα Σγουρού, διευθύντρια του Λυκείου, και  κ. Παναγιώτα Πλατσή καθώς και ο γυμναστής  κ. Νίκος Γκριμπίζης.