Γιορτή λήξης «Εκπαιδεύσου στην Περιβαλλοντοπόλ»
Ιούν 27 2018

Τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Εκπαιδεύσου στην Περιβαλλοντοπόλ» ετοίμασαν και παρουσίασαν τα νήπια και τα προνήπια του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 στο θέατρο των Σχολείων.
Η παράσταση ήταν θεατρική διασκευή του βιβλίου της Ελένης Ανδρεάδη «Γίνε πράκτορας του πλανήτη», το οποίο απέσπασε το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίο Γνώσεων το 2015. Η ίδια η συγγραφέας έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της γιορτής, στέλνοντας ένα βίντεο με τον χαιρετισμό της στα παιδιά και στο κοινό.
Καινοτόμο εύρημα της πρωτότυπης παράστασης η συμμετοχή των Γονέων, οι οποίοι αλληλεπιδρούσαν με τα παιδιά σε καίρια σημεία της εξέλιξης της ιστορίας, αλλά και σε όλη τη διάρκειά της!
Στο έργο μια ομάδα επίλεκτων πρακτόρων-ΠΑΙΔΙΑ της Περιβαλλοντοπόλ, με ειδικές δυνάμεις, από τέσσερα διαφορετικά σημεία της γης, το καθένα με το δικό του περιβαλλοντικό πρόβλημα, αναλαμβάνει την ειδική εκπαίδευση εθελοντών-ΓΟΝΕΙΣ, προκειμένου να εξαπλωθούν στα πέρατα του κόσμου και να πείσουν τους ανθρώπους να εφαρμόσουν τα μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες-ΓΟΝΕΙΣ, ώστε, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής, να σώσουν τον πλανήτη πριν να είναι πολύ αργά.

Η θεατρική παράσταση «Εκπαιδεύσου στην Περιβαλλοντοπόλ», καθώς και όλο το ετήσιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Η Γη και εγώ», του οποίου την κορύφωση και κατάληξη αποτέλεσε, επιχείρησε να θέσει τα παιδιά σε θέση μεγαλύτερης υπευθυνότητας και ενεργητικής δράσης, ζητώντας από τα ίδια να εκπαιδεύσουν τους διασώστες του πλανήτη. Η αποστολή αυτή στηρίζεται στην ανθρώπινη πρωτοβουλία και μας εμπλέκει όλους, καθώς το μέλλον του πλανήτη είναι υπόθεση όλων μας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η γη κι εγώ», εκτός αυτού, είχε στόχο να μεταφέρει γνώσεις στα παιδιά, αλλά και να ενδυναμώσει τη σχέση τους με το περιβάλλον, να τα βοηθήσει να ανακαλύψουν την ομορφιά του, να μάθουν πώς να ζουν χωρίς να το βλάπτουν και να το προστατεύουν, όταν χρειάζεται και μπορούν. Παράλληλα, προσπάθησε να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική κατανόηση γύρω από την περιβαλλοντική δικαιοσύνη ως δικαίωμα όλων των κοινοτήτων και των πολιτών να ζουν σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τον πολιτισμό τους, και χωρίς να βλάπτονται ή να επηρεάζονται αρνητικά από οποιαδήποτε οικονομική ή βιομηχανική δραστηριότητα.

Η Αρσακειούπολη λοιπόν φέτος έγινε Περιβαλλοντοπόλ και έδρασε σαν Περιβαλλοντοπόλ εκπαιδεύοντας τους νέους μαχόμενους πράκτορες του πλανήτη μας. Ευχόμαστε η αισιόδοξη αυτή αρχή να συνεχιστεί.