Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης στο 6ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ στη ΒΕΝΕΤΙΑ
Δεκ 11 2019

Από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική μετακίνηση ομάδας 20 μαθητών της Γ΄ Τάξης στην Ιταλία, με σκοπό την συμμετοχή τους στο 6ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο που έλαβε χώρα στη Βενετία και διοργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO μαζί με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και την Association Europeenne des Enseignants (AEDE). Το θέμα του συνεδρίου: «Η ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η Διαδρομή του από την Αναγέννηση στο Σύγχρονο Πολιτισμένο Κόσμο». Στόχος του ήταν η ώσμωση Ελλήνων και Ιταλών μαθητών και μαθητριών, η ενίσχυση της εθνικής αυτοσυνειδησίας και η προσφορά ευκαιρίας δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και διαμόρφωσης δικτύου διαρκούς μαθητικής επικοινωνίας και προβληματισμού.

Το θέμα της συμμετοχής του Σχολείου μας: «Επτανησιακές και Αθηναϊκές καντάδες». Οι μαθητές με τα τραγούδια τους αλλά και με παράλληλα δρώμενα, απαγγελίες και προβολές σχετικών διαφανειών, ανέδειξαν τη δημιουργική αλληλεπίδραση της βενετσιάνικης μουσικής με την επτανησιακή παράδοση και κουλτούρα. Το αποτέλεσμα; Οι καντάδες, που αποτελούν το δημοφιλέστερο είδος της έντεχνης μουσικής των Ιονίων Νήσων. Υπεύθυνη για τη μουσική διδασκαλία και διεύθυνση του Μουσικού Συνόλου ήταν η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη, ενώ την ευθύνη της διδασκαλίας των κειμένων, των αφηγήσεων και των προβολών είχε η φιλόλογος Σωσσάνα Καρανάσιου

Αξιόλογες ήταν όλες οι μαθητικές εργασίες, εισηγήσεις και δρώμενα, που παρουσιάστηκαν από Σχολεία της Ελλάδας και της Ιταλίας, ενώ κατά την έναρξη του συνεδρίου απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος της Βενετίας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ιταλία, η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, ο Πρόξενος της Ελλάδος στη Βενετία, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελλήνων Ορθοδόξων Βενετίας καθώς και εκπρόσωποι του ΥΠΕΘ, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της AEDE και της Οργανωτικής Επιτροπής.

Παράλληλα με τη συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου, το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση σε 3 ιστορικές πόλεις της Ιταλίας: τη Βενετία, την Πάντοβα και τη Βερόνα. Η πρώτη εξόρμηση είχε προορισμό την Πάντοβα. Με τον ποταμό Μπρέντα να διασχίζει την πόλη, με τους Ευγάνιους Λόφους, που ύμνησαν ο Πετράρχης, ο Ούγκο Φόσκολο κι ο Σέλλεϋ, με το περίφημο και διάσημο Πανεπιστήμιο, ηλικίας σχεδόν 820 χρόνων, το 2ο αρχαιότερο στην Ευρώπη, όπου μεταξύ άλλων δίδαξε και ο Γαλιλαίο Γαλιλέι, με πυκνό δίκτυο δρόμων και στοές που καταλήγουν σε μεγάλες δημοτικές πλατείες και πολλές γέφυρες, με τα αρχαία τείχη που περιβάλλουν το ιστορικό κέντρο, η Πάντοβα αποτελεί μια γραφικότατη  ελκυστική πόλη.

Δεύτερη εξόρμηση στη Βενετία! Καθώς πλησιάζαμε με το βαπορέττο,  ο ναός του Αγίου Μάρκου με το πανύψηλο καμπαναριό [98 μέτρα ύψος] και η γέφυρα των στεναγμών με το παλάτι των Δόγηδων κέρδισε το βλέμμα και την προσοχή μας! Θαυμάσαμε τον ναό του Αγίου Μάρκου που θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα δείγματα αρχιτεκτονικής της βυζαντινής τέχνης. Με τους 14 τρούλους, τα  βυζαντινά χρυσά ψηφιδωτά, τους 500 μαρμάρινους κίονες, την ποικιλία των μωσαϊκών απ’ όλες τις εποχές (12ος – 15ος αι.), την ανάμειξη των ρυθμών και την πλούσια διακόσμηση παρουσιάζει ένα ιδιόμορφο, επιβλητικό σύνολο, πραγματικό αριστούργημα. Μετά τη σύντομη ξενάγηση του καταπληκτικού κ. Νίκου, απολαύσαμε ένα χαλαρό περίπατο στα στενά δρομάκια, στα ολοφώτεινα μαγαζιά, στα δελεαστικά εστιατόρια, στα ατελείωτα γεφυράκια, που ενώνουν τα  118 νησιά της ιστορικής πόλης. Μιας πόλης με έντονη τη σφραγίδα της ελληνικής παρουσίας: Ponte dei Greci, Ελληνική συνοικία, Ελληνικό πολυτελές ξενοδοχείο, Ελληνικό Ινστιτούτο, Ελληνικός Ναός Αγίου Γεωργίου και πολλοί επισκέπτες Έλληνες!! Αποχαιρετήσαμε την Βενετία γεμάτοι εντυπώσεις, εικόνες, συναισθήματα και…δώρα!

Τέλος, η τρίτη μας επίσκεψη ήταν στη Βερόνα, μια από τις μαγικότερες πόλεις της Ιταλίας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Adige και δίπλα στην λίμνη Garde. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ιταλίας που χτίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Μια και η Βερόνα θεωρείται η πόλη του Σαίξπηρ, εκεί όπου παίχτηκε το δράμα του Ρομέο και της Ιουλιέττας, δε χάσαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το σπίτι της Ιουλιέτας, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες. Περπατήσαμε στα πλακόστρωτα αλλά και μαρμαρόστρωτα καλντερίμια και τις γιορτινές ολοστόλιστες πλατείες της, τα σπίτια με τους ζωγραφισμένους τοίχους, το σπίτι των Καπουλέτων, τις γοτθικές εκκλησιές της και τα παλάτια της. Θαυμάσαμε την αρχαία Αρένα (Κολοσσαίο), την τρίτη μεγαλύτερη αρένα στον κόσμο, η οποία κατά την εποχή που χτίστηκε είχε χωρητικότητα 30.000 θεατών. Βρίσκεται στην Πιάτσα Μπρα (Piazza Bra) και είναι από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία οικοδομήματα του είδους της. Μέσα σε αυτήν έγινε το 1947 το ιταλικό ντεμπούτο της διάσημης Ελληνίδας υψιφώνου, Μαρίας Κάλλας. Στην πόλη αυτή έλαβαν χώρα σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως π.χ. το Συνέδριο της Βερόνας το 1822 από την Ιερή Συμμαχία, η εκτέλεση του Τσιάνο, γαμπρού του Μουσολίνι, που ηττήθηκε απ’ τους Έλληνες στο έπος του ’40, και άλλα πολλά. Η πόλη έχει βραβευθεί ως  Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, λόγω της αστικής δομής και της αρχιτεκτονικής της.

Κλείσαμε την περιήγησή μας στη Βενετία με μια όμορφη βραδινή βόλτα στο καταστόλιστο κέντρο του Μέστρε. Πήραμε τον δρόμο του γυρισμού με βαρύτερες αρκετά τις αποσκευές μας, με αδειανές τις τσέπες μας αλλά με γεμάτη την ψυχή μας από ξεχωριστά βιώματα, παραστάσεις, ήχους, λέξεις, με ικανοποίηση για ό,τι μάθαμε, ακούσαμε, είδαμε, με ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που μας δόθηκε να ζήσουμε μια τόσο μοναδική εμπειρία. Δεν ήταν μόνο ότι συμμετείχαμε στο μεγαλύτερο μαθητικό συνέδριο που έχει διοργανωθεί ως τώρα με εξαιρετικού επιπέδου εργασίες από πολλά σχολεία της Ελλάδας, δεν ήταν ότι με σύμμαχο τον καιρό γνωρίσαμε κάποιες από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ιταλίας αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, ήταν και η συναναστροφή με μαθητές από άλλες περιοχές και σχολεία της χώρας μας, που αποτέλεσε ευκαιρία για επικοινωνία, προβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων σε ευχάριστο, φιλικό και διασκεδαστικό κλίμα. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε και στο μέλλον να έχουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε παρόμοιες διοργανώσεις και δραστηριότητες μέσω του σχολείου μας. 

Εντυπώσεις μαθητών

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το λιγοστό και επαναλαμβανόμενο σνακ στις πτήσεις; Το τρέξιμο στο σεροδρόμιο της Βιέννης για να προλάβουμε την ανταπόκριση για Βενετία; Την τούρτα γενεθλίων του Παναγιώτη; Τη Βερόνα, την πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας (το μπαλκόνι της Ιουλιέτας είχε πολύ κόσμο και δε μπορέσαμε να φωτογραφηθούμε εκεί), που μας φάνηκε σα μικρογραφία της Βενετίας; Την πολύωρη παρακολούθηση των εργασιών του Μαθητικού Συνεδρίου; Τη μοναδική εμπειρία της δικής μας συμμετοχής; Πιστεύουμε ότι η παρουσία μας ήταν πολύ καλή, αν και εμφανιστήκαμε σχεδόν τελευταίοι και πολλά σχολεία είχαν ήδη αποχωρήσει. Αλλά αυτό μάλλον μας μείωσε το άγχος. Η Πάντοβα ήταν ο πρώτος μας προορισμός. Περιηγηθήκαμε στην πόλη και με εντυπωσίασε η πλατεία της και o Καθολικός Ναός του Αγίου Αντωνίου, με τα επιβλητικά γλυπτά και τον εντυπωσιακό διάκοσμο. Φυσικά, είχαμε το χρόνο να ξεναγηθούμε στη Βενετία, στα καντούνια και τις πλατείες της. Θαυμάσαμε όλη την παραθαλάσια πλευρά της μέσα από το βαπορέτο, παρά το υγρό κρύο. Όλα ήταν τόσο εντυπωσιακά εκεί που άξιζαν να τα βγάλουμε άπειρες φωτογραφίες! Συνολικά, η εκπαιδευτική εκδρομή στη Βενετία ήταν για εμάς μία μοναδική εμπειρία! Είναι ένα μέρος που αξίζει έστω για μια φορά στη ζωή του κάποιος να επισκεφθεί!

Άννα Ήλκου – Δήμητρα Καπίδου