«Διάλογος» Αρσακείου Νηπιαγωγείου και Τέχνης
Δεκ 16 2019

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου οι μαθητές του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία. Επισκέφθηκαν την 4η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair στην ΔΕΘ-HELEXPO και «συνομίλησαν» με μερικούς από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς εικαστικών και παραστατικών έργων τέχνης και γκαλερί από όλο τον κόσμο. Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν 38 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα 500 και πλέον καλλιτεχνών.
Τα νήπια και τα προνήπια είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά κεραμικά έργα του Pablo Picasso και ζωγραφικές συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων του Mice Jankulovski στην έκθεση “Unexpected Dialogue” – Picasso & Jankulovski. Γνώρισαν μάλιστα τον ίδιο τον καλλιτέχνη και συζήτησαν μαζί του για τα έργα του και τη σύγχρονη τέχνη.

Στη συνέχεια παρατήρησαν έργα του Dennis Oppenheim από τη συλλογή του Ν.Βερνίκου και συγκεκριμένα πολύμορφα σχέδιά, «μακέτες», των γλυπτικών εγκαταστάσεων του εκκεντρικού και πρωτοπόρου καλλιτέχνη.
Τιμώμενο πρόσωπο της έκθεσης ήταν φέτος ο διεθνούς φήμης Έλληνο-Αμερικάνος ηθοποιός και εικαστικός, Billy Zane, στους πίνακες του οποίου τα παιδιά εστίασαν με ενδιαφέρον και διαπίστωσαν την αγάπη του για τη ζωγραφική.
Μία ακόμη στάση πραγματοποιήθηκε στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας και στη συλλογή του με θέμα “Balkan Masks”. Ο ίδιος μάλιστα ξενάγησε τα παιδιά στον χώρο με τις μάσκες από λαϊκά δρώμενα των Βαλκανίων, τους βοήθησε να τις φορέσουν και τους εξήγησε πως η μάσκα κατέχει πρωτίστως μαγικοθρησκευτική θέση, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και εικαστική δημιουργία.
Τέλος τα νήπια και τα προνήπια επισκέφθηκαν την γκαλερί του κ. Σταύρου Δίτσιου, γονέα μαθήτριάς μας και θαύμασαν τους μεγάλων διαστάσεων πίνακές του. Το εικαστικό έργο ενός ακόμη γονέα συμμαθητή τους και καθηγητή καλλιτεχνικών στα Αρσάκεια Σχολεία, του Θοδωρή Σπανού, που συμμετείχε στο project «Λαβύρινθος», συνέβαλε στο να καμαρώνουν από υπερηφάνεια. Ολοκληρώνοντας την περιήγησή τους τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε μικρούς ζωγράφους και επιδόθηκαν σε καλλιτεχνικές δημιουργίες εμπνευσμένες από το δικό τους διάλογο με όλα όσα είχαν δει και βιώσει. Πριν αποχαιρετήσουν την έκθεση ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός τέχνης, τίμησε το σχολείο αφιερώνοντας λίγο χρόνο στα παιδιά θέτοντας ερωτήματα και καθοδηγώντας τη σκέψη τους σε ζητήματα που αφορούν την τέχνη. Μαθητές και νηπιαγωγοί βιώσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη ανυπολόγιστης αξίας και επιστρέφοντας στο σχολείο νιώσαμε ένα αίσθημα πληρότητας τόσο στη ψυχή μας όσο και στο μυαλό μας.