Λιουμπόβ Ποπόβα. Φόρμα. Χρώμα. Χώρος.
Φεβ 20 2020
Μια διδακτική επίσκεψη στα βήματα της ρώσικης πρωτοπορίας
Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου  η Α΄ τάξη του Αρσακείου Λυκείου επισκέφθηκε στον Μητροπολιτικό Οργανισμό MOMus – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μονής Λαζαριστών την έκθεση «Λιουμπόβ Ποπόβα. Φόρμα. Χρώμα. Χώρος.» Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση έργων της Λιουμπόβ Πόποβα, που θεωρείται μια από  κύριες εκπροσώπους του καλλιτεχνικού ρεύματος της ρώσικης πρωτοπορίας. Τα περισσότερα έργα της έκθεσης αποτελούν  μέρος της συλλογής Κωστάκη, που ανήκει στο Μουσείο, αλλά και αρκετά είναι κομμάτια ιδιωτικών συλλογών. Γι΄αυτό και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη ζωή του συλλέκτη και λάτρη των έργων τέχνης Ρώσων καλλιτεχνών, Γιώργου  Κωστάκη, αλλά και στις συνθήκες δημιουργίας της πλούσιας συλλογής του, που διέσωσε πρωτοποριακά και σημαντικά έργα τέχνης.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δουν έργα της Ποπόβα (1889-1924) από όλη την καλλιτεχνική της πορεία, που αποτυπώνει ουσιαστικά την συνολική και πολυκύμαντη πορεία της ευρωπαϊκής τέχνης των αρχών του 20ού αιώνα: από την πρώιμη περίοδό της του ιμπρεσιονισμού μέχρι τα έργα της εκείνα που μαζί με άλλων εικαστικών καλλιτεχνών οδήγησαν στον λεγόμενο κυβοφουτουρισμό και κατόπιν στον σουπρεματισμό και στον κονστρουκτιβισμό.  Τα ρεύματα αυτά ίσως ακούγονται άγνωστα και εκκεντρικά, εκφράζουν όμως όχι μόνο την καλλιτεχνική, αλλά και την κοινωνικοπολιτική ανησυχία των καλλιτεχνών μιας συνταρακτικής για την Ευρώπη εποχής. Άλλωστε, η Ποπόβα διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος και οδήγησε την τέχνη στην παραγωγή και στην δημιουργία μοναδικών προτάσεων ντιζάιν, γραφιστικού σχεδιασμού, σκηνικών για το θέατρο, υφασμάτων και κοστουμιών. Η ξενάγηση από τις υπεύθυνες του Μουσείου ήταν απολύτως κατατοπιστική, και -συνεπικουρούμενη μάλιστα από τον καθηγητή των καλλιτεχνικών κ. Σπανό- καθοδηγούσε το βλέμμα των παιδιών, γεννούσε και έλυνε ερωτήματα φωτίζοντας ουσιαστικά το έργο της Ποπόβα, τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις της. Έτσι τα παιδιά έδειξαν πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στην ξενάγηση.

Μελέτη για πορτρέτο

Γυναίκα που ταξιδεύει

Ζωγραφικό Αρχιτεκτόνημα
Η διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Λογοτεχνίας. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν, πέρα από τον κ.Θ.Σπανό, οι καθηγητές κ. Γκίνη, κ. Καβαρδίνας, κ. Μπάμος, κ. Μπούτσικας και κ. Νεονάκης.