«Ζωντανεύοντας την Ιστορία»
Φεβ 4 2026

Στις 30 Ιανουαρίου 2026 τα τμήματα Α3 και Α4 του Σχολείου μας, στο πλαίσιο της τρίτης διδακτικής επίσκεψης, επισκέφθηκαν την διπλή Έκθεση με τίτλο «Ζωντανεύοντας την Ιστορία» που φιλοξενείται στο Διοικητήριο. Την έκθεση συνδιοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών – Μακεδονίας & Θράκης με το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Ελλάδος και το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης. Η πρώτη θεματική ενότητα έχει τίτλο «Τιμή στον Μακεδονικό Αγώνα» και η δεύτερη «Ο Πόλεμος 1940-41 – Η Κατοχή 1941 – 1944». Η υπεύθυνη της Έκθεσης υποδέχθηκε τα παιδιά και αρχικά τους μίλησε για το ίδιο το κτήριο, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, που συνδέει διαφορετικές περιόδους της Ιστορίας της πόλης μας.

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ξεναγήθηκαν στους χώρους της Έκθεσης, όπου είδαν και παρατήρησαν σπάνια εκθέματα του Μακεδονικού αγώνα, όπως την παλάσκα του Παύλου Μελά και τη ματωμένη σημαία του Μακεδονομάχου Παπαδράκου, καθώς και αντιπροσωπευτικά εκθέματα από την περίοδο της Κατοχής: στρατιωτικό υλικό, μια βρετανική μοτοσυκλέτα, προσωπικά αντικείμενα της Λέλας Καραγιάννη, όπως επίσης και εικαστικά έργα που αποτυπώνουν την ανθρώπινη τραγωδία της περιόδου.

Η έκθεση εκτείνεται σε δύο ορόφους και έτσι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διαμορφώσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για το εμβληματικό αυτό κτήριο της πόλης μας. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες Μ. Βέργουλα και Γ. Νάνου και ο καθηγητής Στ. Μπούτσικας.