Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης
Δεκ 23 2022

 στη δεύτερη διδακτική επίσκεψη

Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2022, το Αρσάκειο Λύκειο πραγματοποίησε  ακόμα μια Διδακτική Επίσκεψη. Συγκεκριμένα τα τμήματα Α1 και Α4 της Α΄ τάξης, επισκέφτηκαν το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο Ύδρευσης στεγάζεται σε ένα ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτηριακό συγκρότημα, το παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.). Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890-94) σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τα δυτικά τείχη του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Τα κτήρια του παλιού Κεντρικού Αντλιοστασίου σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία η μεταλλική κατασκευή βρισκόταν στο απόγειό της σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, παρόμοιες εγκαταστάσεις αντλιοστασίων με τη χρήση αντίστοιχης τεχνολογίας κατασκευάστηκαν την ίδια εποχή σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Για την πόλη της Θεσσαλονίκης το συγκρότημα αποτελεί μια από τις παλιότερες πρότυπες προκατασκευές.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν από τις υπεύθυνες του Μουσείου για τις εγκαταστάσεις, την ιστορία και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το παλιό λεβητοστάσιο. Ξεναγήθηκαν στο κεντρικό κτίριο του λεβητοστασίου όπου υπάρχουν  τα αντλητικά συγκροτήματα και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη σε λειτουργία. Παρατήρησαν τα μηχανήματα κίνησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους παλιούς ηλεκτρικούς πίνακες διανομής ρεύματος και τα μεγάλα αντλητικά συγκροτήματα που τροφοδοτούσαν με νερό ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης ως το 1978. Στο τέλος οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν το Πάρκο του Νερού, όπου εκτίθενται ιστορικά αντλητικά συγκροτήματα και αγωγοί νερού που τα παιδιά τα βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα.

Τα παιδιά δέχτηκαν με χαρά τα αναμνηστικά δώρα που τους πρόσφεραν οι υπεύθυνες. Το σίγουρο είναι ότι αντιλήφθηκαν την πολύτιμη αξία του νερού αλλά και τον τρόπο που αυτό μεταφέρεται στο σπίτι μας. Σε μια περίοδο κατά την οποία το θέμα της επάρκειας νερού παγκοσμίως και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, η βιωματική επαφή των μαθητών με ένα χώρο που συνιστά ζωντανή την ιστορία της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης μόνο εποικοδομητική μπορεί να είναι.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές Ν. Γριμπίζης, Β. Κωσταρά και Ν.Μιχαλοπουλος.