Με τον φωτογραφικό φακό των Ντιλντιλιάν…
Φεβ 5 2024

 3η Διδακτική Επίσκεψη

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Οικονομίας- Πληροφορικής και Πολυτεχνικών- Θετικών είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση με τίτλο: Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: Από την Ανατολία στη Δύση, που φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πρόγραμμα της Thessaloniki PhotoBiennale 2023 του MOMus.

Πρόκειται για την ιστορία/ Οδύσσεια της Αρμένικης οικογένειας των Ντιλντιλιάν, πολλά μέλη της οποίας, για περισσότερο από τριάντα χρόνια, εργάστηκαν ως επίσημοι φωτογράφοι του Κολεγίου Ανατόλια, του αμερικανικού ιεραποστολικού σχολείου, όπου φοιτούσαν Αρμένιοι και Έλληνες της περιοχής στην οθωμανική Τουρκία. Μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων έφυγαν ως εξόριστοι σε νέες πατρίδες, Ελλάδα, Αμερική, Γαλλία για να ξαναφτιάξουν από την αρχή τη ζωή τους.

Τα εκθέματα αποτελούν ντοκουμέντα που αφηγούνται την ιστορία των Ντιλντιλιάν, κυρίως από το 1870, στις πόλεις της Ανατολίας, όπου μεγάλωσαν τις οικογένειές τους, έστησαν τις φωτογραφικές επιχειρήσεις τους, κυρίως στις πόλεις Σεβάστεια, Μερζιφούντα και Σαμψούντα. Παράλληλα, εξιστορούν τις βιαιότητες και τις διώξεις των Αρμενίων και του ελληνισμού, τις απώλειες, δράματα των επιζώντων έως τον τελικό ξεριζωμό τους και τη νέα ζωή τους στις νέες πατρίδες.

Ο εγγονός του ιδρυτή της οικογενειακής επιχείρησης Τσολάκ Ντιλντιλιάν, ανασύνθεσε και έγραψε την ιστορία της οικογένειας όταν ανέλαβε τη διαχείριση του οικογενειακού αρχείου, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες, γυάλινα αρνητικά, σχέδια, έργα τέχνης, έγγραφα, επιστολές και οικογενειακά κειμήλια, απομνημονεύματα, ηχογραφημένες μαρτυρίες.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στον χώρο της έκθεσης και είδαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις φωτογραφίες και τα αντικείμενα που ανασυνθέτουν αυτήν την ταραγμένη ιστορική περίοδο. Η Ιστορία των Ντιλντιλιάν, που αποτυπώνεται καρέ καρέ μέσω των φωτογραφιών, διασώζει ταυτόχρονα και την κοινή ιστορία και μοίρα πολλών Αρμενίων.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν η καθηγήτρια πληροφορικής Ο. Σφυρίδου και η φιλόλογος  Σ. Χαριτίδου