Τα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα..
Δεκ 20 2022

 Μια επίσκεψη στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, το Αρσάκειο Λύκειο πραγματοποίησε την 3η Διδακτική Επίσκεψη του σχολικού έτους. Η μέρα ξεκίνησε με τον εκκλησιασμό των μαθητών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πανοράματος. Στη συνέχεια, τα τμήματα Α2 και Α3 επισκέφτηκαν το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό θεματικό Μουσείο, που παρουσιάζει την ιστορία των τρένων στην Ελλάδα.  Το κτήριο της Στρατιωτικής στάσης (Station Militaire) της εταιρείας Σιδηροδρόμων «Jonction – Salonique – Constantinople» βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί ένα ιστορικό κτίσμα, καθώς χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα κατά την περίοδο δηλαδή της Οθωμανικής κυριαρχίας, από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι. Το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό του στιλ, με τα ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία, κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών, ενώ ο εξωτερικός χώρος με τα διάσπαρτα ιστορικά βαγόνια και τις γραμμές σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή.

Ως Σιδηροδρομικό Μουσείο, εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2001. Η συλλογή του μουσείου, εκτίθεται σε δύο χώρους, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των εκθεμάτων: το κτήριο Στρατιωτικής Στάσης  που στεγάζει πλήθος συλλεκτικών σιδηροδρομικών αντικειμένων και τον υπαίθριο χώρο που φιλοξενεί το τροχαίο υλικό (ατμομηχανές, οχήματα, κ.λπ).

Δύο έμπειροι ξεναγοί, βοήθησαν τα παιδιά να κάνουν ένα μικρό ιστορικό ταξίδι στο χώρο και στον χρόνο. Πιο συγκεκριμένα,  έγινε εκτενής αναφορά στην ιστορία, στην δομή και  τη μορφή του κεντρικού κτηρίου του μουσείου σε σχέση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην ιστορία του σιδηροδρόμου, παρατηρώντας τις ατμομηχανές που υπάρχουν, τα παλαιά οχήματα, αλλά και στην σιδηροδρομική τεχνολογία. Ακόμη, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν σ’ ένα από τα βαγόνια του ιστορικού τρένου Οριάν Εξπρές και να εξερευνήσουν παλιά βαγόνια και μηχανές. Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λοιπόν, συνδυάζει την ιστορία με την τεχνολογία, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του σιδηρόδρομου γενικότερα.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες κα. Γ. Στεφανίδου, κα. Μ. Βέργουλα και κα. Π. Νανά.