«Φεύγω..»
Δεκ 1 2022

Από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία: μια διδακτική επίσκεψη
γίνεται αφορμή για σκέψη και δημιουργία

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, το Αρσάκειο Λύκειο πραγματοποίησε την 2η Διδακτική Επίσκεψη του σχολικού έτους. Το τμήμα B2 της Β᾽ τάξης, μετά από μία πρωινή βόλτα στην παραλία, επισκέφτηκε την έκθεση «ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ. Από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία» που στεγάζεται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Μουσείου για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας μέχρι να ξεκινήσει η παρουσίαση του προγράμματος, περιηγηθήκαν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, ενημερωθήκαν για την ιστορική σημασία του κτηρίου, την σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και πώς κατέληξε στην μικρασιατική καταστροφή.

Μέσα από τα καλλιτεχνικά έργα της έκθεσης ενημερώθηκαν για την πολυπολιτισμική κοινωνία της Σμύρνης και την καταστροφή της, για τον τρόπο που ζούσαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Μετά από μία κατατοπιστική προβολή για το ιστορικό πλαίσιο του γεγονότος αυτού, από την παρατήρηση των εικαστικών έργων της έκθεσης και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό κατέγραψαν τα συναισθήματα τους είτε μέσα σε ζωγραφιές είτε μέσα σε  κείμενα. Παρατηρώντας τα έργα τους νιώσαμε αισιόδοξοι για το μέλλον που έρχεται γιατί υπάρχει ελπίδα στους νέους που έχουμε δίπλα μας.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν η χημικός Γεωργία Στεφανίδου και ο γυμναστής Νίκος Γκριμπίζης.