3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο – Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (3rd ATSMUN)
Απρ 3 2018

Δεκατρείς (13) μαθητές και μαθήτριες τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο – Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (3rd ATSMUN) με θέμα: «Ας μιλήσει η νεολαία: νεανικές φωνές στην πολιτική κάνουν την διαφορά» (“Let the youth speak; young voices into politics make a difference”), το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών από 15 έως 18 Μαρτίου 2018. Στο Συνέδριο συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, σε ρόλο διπλωματών, από όλη την Ελλάδα.

Το Συνέδριο λειτούργησε ως προσομοίωση των εργασιών τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, προσομοιώθηκαν οι εργασίες των Επιτροπών τής Γενικής Συνέλευσης, τού Συμβουλίου Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε, τού Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών Θεμάτων και τού Συμβουλίου Διαπραγματεύσεων για το Brexit. Επιπλέον, προσομοιώθηκε το Διεθνές Δικαστήριο τής Χάγης, η επιτροπή Ιστορικών Κρίσεων, η Ένωση Εθνών τής Νότιας Αμερικής, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και το Εκτελεστικό Συμβούλιο τού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με τους κανόνες τού MUN, οι μαθητές συζήτησαν αποκλειστικά και μόνο στα Αγγλικά, την επίσημη γλώσσα του συνεδρίου, εκπροσωπώντας χώρες διαφορετικές από τη δική τους, όπως ακριβώς θα έπραττε ένας πραγματικός διπλωματικός αντιπρόσωπος στο πλαίσιο μιας Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Συνακόλουθα, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να βελτιώσουν τις ρητορικές τους ικανότητες, να τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα και να αποδεχτούν τον διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.

Την αντιπροσωπία των μαθητών προετοίμασαν και καθοδήγησαν σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου οι καθηγήτριες Αγγλικών κ. Βασιλική Κωσταρά και κ. Αικατερίνη-Κυριακή Κυριακίδου. Την εκπαιδευτική ομάδα συνόδευσαν οι παραπάνω καθηγήτριες και ο καθηγητής Αγγλικών κ. Ευάγγελος Δήμος.

Click to play this Smilebox slideshow