Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης τιμά την 25η Μαρτίου
Απρ 1 2018

220 χρόνια από τη Γέννηση του Διονυσίου Σολωμού και, μόλις δύο εβδομάδες μετά την εκδήλωση των Σχολείων μας «Πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου», δεν θα μπορούσε και η σχολική Εορτή της 25ης Μαρτίου να παραβλέψει τον Εθνικό μας Ποιητή. Έτσι, λοιπόν, το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης τίμησε την  Επανάσταση του 1821 με ένα αφιέρωμα στον κατ’ εξοχήν βάρδο της, με τίτλο τη φράση του «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;». Όπως φαίνεται  και από τον τίτλο, οι δύο άξονες της εορτής μας ήταν η ελευθερία στο έργο του Σολωμού και η συνεισφορά του στη διαμόρφωση και την υπεράσπιση της δημοτικής -της ελληνικής που ομιλούνταν στην εποχή του από τον φυσικό ομιλητή της, τον ελληνικό λαό.

Η εορτή άρχισε με συζήτηση για την επικαιρότητα και την αξία του Σολωμού και του έργου του, συνεχίστηκε με αποσπάσματα του έργου του, αλλά και ποιήματα άλλων ποιητών (του Βρεττάκου και του Παπαδίτσα) για τη σολωμική προσωπικότητα. Διανθίστηκε με μελοποιημένα ποιήματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Ολοκληρώθηκε με δραματοποίηση του «Διαλόγου» του Σολωμού. Ο «Διάλογος», στον οποίο ακούγεται και η φράση που αποτέλεσε τον τίτλο της εκδήλωσής μας, αποδόθηκε στην πρωτότυπη γλώσσα του -σε συντομευμένη, βέβαια, μορφή- σε δύο σκηνές από έξι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα πλήρη κείμενα της Εορτής και εδώ το αναλυτικό της πρόγραμμα με όλους τους πρωταγωνιστές της, μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι φιλόλογοι Ελένη Κόντα και Αλέξης Αλεξίου. Τη χορωδία και την ορχήστρα προετοίμασε και διηύθυνε η μουσικός Αναστασία Γκίνη.