Στιγμιότυπα και εντυπώσεις από την «Ημέρα Σταδιοδρομίας και Μεντόρων» στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης
Φεβ 3 2018

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 η «Ημέρα Σταδιοδρομίας και Μεντόρων» στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης. Φέτος, για πρώτη χρονιά η «Ημέρα Μεντόρων» συνδυάστηκε με την «Ημέρα Σταδιοδρομίας» στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και η συνδιοργάνωση αυτή διεύρυνε τα όρια της εκδήλωσης και της έδωσε πρόσθετο κύρος.

Η ημερίδα, την οποία προλόγισε ο Διευθυντής του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Νευροκοπλής και παρακολούθησαν οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου, ξεκίνησε με ομιλία της κ. Κατερίνας Παπακώτα, Ψυχολόγου και Συμβούλου Σταδιοδρομίας του Γραφείου Διασύνδεσης του ΑΠΘ, στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου και θέμα: «Σπουδές και επαγγελματική προοπτική στην Ελλάδα της κρίσης, στο σύνθετο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης». Η κ. Παπακώτα μίλησε στα παιδιά για τις νέες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που ανοίγονται σήμερα και εστίασε στις δεξιότητες που απαιτούνται για την εύρεση εργασίας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε όρους όπως κινητικότητα, συνεργατικότητα, ευελιξία, συναισθηματική νοημοσύνη και διαχείριση καταστάσεων, που αποτελούν απαραίτητα προσόντα για την επαγγελματική σταδιοδρoμία, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα στην αγορά εργασίας.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν Εργαστήρια σε δύο κύκλους. Οι μαθητές, με βάση τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και επιλογές, χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν εισηγήσεις από γονείς μαθητών και αποφοίτους του Σχολείου μας, όλοι τους καταξιωμένοι επιστήμονες και διακεκριμένοι επαγγελματίες στον κλάδο τους. Οι ομιλητές-εισηγητές των Εργαστηρίων ανά κύκλο ήταν οι εξής:

Οι ομιλητές-εισηγητές μίλησαν στα παιδιά για τις σπουδές και την επαγγελματική τους πορεία, για τις προοπτικές και διεξόδους που προσφέρει ο κάθε επαγγελματικός κλάδος, απάντησαν σε ερωτήσεις τους και προσπάθησαν να λύσουν τις απορίες τους, κατευνάζοντας τις αγωνίες τους και δίνοντάς τους εφόδια για να οικοδομήσουν για το δικό τους μέλλον.

Η «Ημέρα Σταδιοδρομίας» ήταν μια πολύ σημαντική μέρα για τους μαθητές του Σχολείου μας, καθώς τους έφερε σε επαφή με τον κόσμο της ευρύτερης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κοινότητας στην οποία σύντομα θα ανήκουν. Οι ομιλίες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές κι έδωσαν πολλές πληροφορίες στους μαθητές για τις σπουδές και τα επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν, αλλά και αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. Η εκδήλωση έγινε τόπος συνάντησης κι ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και ερωτημάτων ανάμεσα σε όλα τα μέλη της μεγάλης αρσακειακής οικογένειας: των μαθητών, των αποφοίτων και των γονέων. Επιβεβαιώθηκε έτσι η συνέχεια και η ενότητα που χαρακτηρίζει αυτή την οικογένεια μέσα στην πολλαπλότητά της.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε το Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Σχολείου με την Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Αναστασία Πιλωνά και την υποστήριξη της Υποδιευθύντριας του Γυμνασίου κ. Μαρίας Φωτίου και των καθηγητριών κ. Ιφιγένειας Αναγνώστου και κ. Χαράς Τασιούλα.

Ακολουθούν κάποιες από τις εντυπώσεις των μαθητών μας:

Η Ημέρα Σταδιοδρομίας μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Αρχικά, ακούσαμε την κυρία Παπακώτα που έκανε μια καλή εισαγωγή όσον αφορά την αγορά εργασίας. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ο καθένας τον ομιλητή που τον ενδιέφερε. Γενικά οι ομιλίες μου φάνηκαν πολύ ωραίες και θα ήθελα αυτή η ημέρα να επαναληφθεί  και του χρόνου.

Κοραλία Αλμπάνη

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, το Σχολείο μας, σε συνεργασία με γονείς μαθητών και αποφοίτους, διοργάνωσε ένα σύνολο ενημερωτικών διαλέξεων για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύτηκαν επαγγελματίες από διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, που κλήθηκαν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και το πάθος τους για το επάγγελμά τους στους επίδοξους συνεχιστές τους. Ο καθένας τους προσπάθησε να μας πείσει, με τον τρόπο που ο ίδιος επέλεξε, πως το επάγγελμά του είναι ξεχωριστό. Παράλληλα, κλήθηκαν να απαντήσουν με βάση την εμπειρία τους σε δικά μας ερωτήματα, του τύπου: «Πότε πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό;», «Πρέπει οι οικονομικές απολαβές να είναι το κυριότερο κριτήριο της επιλογής μου;» ή «Ποιες δυνατότητες μου προσφέρει η σύγχρονη αγορά εργασίας και πώς μπορώ να τις εκμεταλλευτώ;».

Πολλά ήταν τα οφέλη που αποκομίσαμε από την «Ημέρα Σταδιοδρομίας». Αρχικά, μας δόθηκε η ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας στο θέμα της σταδιοδρομίας, ξεπερνώντας τις αμφιβολίες και τους προβληματισμούς που μας κατέβαλλαν. Επιπλέον, μυηθήκαμε στα μυστικά του σωστού επαγγελματία, όπως είναι η συνέπεια, η προσπάθεια και η δημιουργικότητα, αρετές τις οποίες οφείλουμε να καλλιεργήσουμε για να ενταχθούμε στον επαγγελματικό στίβο. Παράλληλα, κληθήκαμε να πάρουμε τις δικές μας πρώτες αποφάσεις, όσον αφορά την επαγγελματική μας σταδιοδρομία, λαμβάνοντας υπόψιν, αφενός, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές μας και, αφετέρου, την υπάρχουσα κατάσταση. Συν τοις άλλοις, αποκτήσαμε χρήσιμες γνώσεις, τις οποίες θα μπορέσουμε αναμφίβολα να αξιοποιήσουμε στο μέλλον. Επί παραδείγματι, μάθαμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιλογή ενός επαγγέλματος και αν αυτό ταιριάζει στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας. Τέλος, οι ομιλητές μας ενθάρρυναν να ακολουθήσουμε το επάγγελμα των ονείρων μας και, αν δεν υπάρχει, να το επινοήσουμε εμείς, με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας.

 Απόστολος Βεκόπουλος

Η Ημέρα Σταδιοδρομίας ήταν μοναδική εμπειρία για τους μαθητές του Σχολείου. Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εξαιρετικούς επιστήμονες, μοναδικούς στο είδος τους και να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τα επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν. Είναι σημαντικό το σχολείο να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην γνώση και στις εφαρμογές της.

Βασιλική Κολτσάκη

Η Ημέρα Σταδιοδρομίας ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ήρθαν διάφοροι μέντορες να μας μιλήσουν για τον τομέα στον οποίο ανήκει το επάγγελμα τους και στη συνέχεια για το ίδιο το επάγγελμα. Πιστεύω ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να καταλάβουμε αν αυτό που σκεφτόμαστε για το μέλλον, μας ταιριάζει ή όχι. Επίσης μας δόθηκαν πολλές χρήσιμες πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε για τα επαγγέλματα που μας ενδιαφέρουν.

Νεφέλη Σκλαβούνου

Η Ημέρα Σταδιοδρομίας ήταν κατά τη γνώμη μου μια πολύ σωστή σκέψη από την πλευρά του Σχολείου, διότι μας έβαλε σε διάφορες σκέψεις και μας δημιούργησε προβληματισμούς για το πώς θα χτίσουμε το μέλλον και την καριέρα μας.

Άννα Τολίκα