Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο επίτιμος καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης και Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της και ομότιμο καθηγητή Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Ιωάννη Παρασκευόπουλο καθώς και την Επόπτρια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η πραγματοποίηση σεμιναρίου για τη διδασκαλία της Γραμματικής και του Συντακτικού, το οποίο έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Αρσακείου Λυκείου το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018. Το σεμινάριο παρακολούθησαν, στις τέσσερις περίπου ώρες που διήρκεσε, περισσότεροι από εξήντα φιλόλογοι και οι δάσκαλοι των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.
Με αφορμή την κυκλοφορία της «Σύγχρονης Σχολικής Γραμματικής» του (έκδοση του Κέντρου Λεξικολογίας, Οκτώβριος 2017), ο καθηγητής Μπαμπινιώτης πρότεινε με εύληπτο και γλαφυρό τρόπο νέους τρόπους προσέγγισης σε αρκετά γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα που προκαλούν δυσκολίες –ή και αμηχανία ακόμη– σε διδάσκοντες και διδασκομένους. Δημιούργημα της μακράς (από το 1967) ερευνητικής και διδακτικής ενασχόλησης του Γεωργίου Μπαμπινιώτη με την έννοια, τη δομή και τη λειτουργία της γραμματικής, ιδίως της νεοελληνικής, η «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική» εφαρμόζει τις σύγχρονες γλωσσολογικές θεωρίες και προσφέρει ανανεωμένη (σε σχέση με τη Γραμματική του Τριανταφυλλίδη) θεώρηση στα γραμματικά και τα συντακτικά φαινόμενα.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναριακού αυτού μαθήματος, η έμφαση δόθηκε στη λογική και την ουσία που κρύβουν και φανερώνουν οι δομές του νεοελληνικού λόγου, στην ποικιλία και τη σημασία των διαφορετικών επιλογών, που διευρύνουν όχι μόνο την εκφραστική μας δυνατότητα αλλά και τη δυναμική της σκέψης μας. Παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά παραδείγματα, που μαρτυρούν την ανάγκη μιας διαφορετικής –πιο σύγχρονης, πιο εύστοχης και πιο λειτουργικής– αντίληψης του ρόλου και της ουσίας πολλών συντακτικών και γραμματικών όρων, στο πλαίσιο πάντα της σχολικής πράξης.
Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους παρόντες εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, που εξειδίκευσε ανά βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) τις δυνατότητες εφαρμογής των προτάσεων της νέας Γραμματικής με τρόπο ικανό να ανανεώσει το ενδιαφέρον δασκάλων και μαθητών και να καταστήσει ευέλικτο, ζωντανό και γόνιμο το γλωσσικό μάθημα. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την πεποίθηση όλων πως τα Αρσάκεια Σχολεία, ανοικτά στην καινοτόμο γνώση, με τόλμη που στηρίζεται στη στιβαρή γνώση και την πλούσια εμπειρία, μπορούν να λειτουργήσουν ως ρηξικέλευθοι πρωτοπόροι στη διδασκαλία της γλώσσας στην ελληνική εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και η Επόπτρια, συναντήθηκαν την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου με τα προεδρεία των Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά, ενώ –παρά το πιεστικό πρόγραμμα– βρήκαν την ευκαιρία για σύντομες αλλά ζεστές συνομιλίες με μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές. Για μία ακόμη φορά, με την επίσκεψη του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και της Επόπτριας, επιβεβαιώθηκε με εμφατικό και θερμό τρόπο η πυκνή και πολυδιάστατη σχέση ζωής που συνδέει όλα τα μέλη της αρσακειακής οικογένειας στον κοινό τους αγώνα για μια παιδεία ουσιαστική και οραματική.
Φυλλομετρήστε τη «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους», εδώ.