για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Νοέ 18 2018

μια εκδήλωση ιστορικής μνήμης

Σαρανταπέντε χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, την κορυφαία συλλογική εκδήλωση αντίδρασης στην δικτατορία που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1967, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αρσακείου Λυκείου τίμησαν την επέτειο σε μια εκδήλωση που προσπάθησε να αναδείξει το νόημα των γεγονότων.

Η Ράνια, η Μαρίνα, ο Χρήστος και ο Θεοφάνης, μαθητές της Γ΄Λυκείου, ξεκίνησαν την εκδήλωση με αυτά τα λόγια:
 «Στη σημερινή μας εκδήλωση θα παρακολουθήσουμε, στη συνέχεια, το χρονικό του πολυτεχνείου αλλά και βασικά ιστορικά γεγονότα άμεσα συνδεδεμένα με αυτό, που συνέβησαν πριν και μετά την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου του 1973, μια μέρα που μας θυμίζει ότι η διεκδίκηση κάποιων, αυτονόητων σήμερα, ελευθεριών χρειάζεται αγώνες και θυσίες.
Εκείνες τις μέρες υπήρξε ηρωισμός, αυτοθυσία, ιδανικά, έννοιες  που για κάθε νέο είναι ο αντίποδας στην υποχώρηση, την αδιαφορία, το συμβιβασμό.
Για να τιμήσουμε λοιπόν αυτό το πνεύμα, συγκεντρωθήκαμε εδώ.
Με όσα θα παρακολουθήσουμε θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το κλίμα εκείνης της εποχής, αλλά και τα όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο και σημάδεψαν με τον τρόπο τους την ιστορία του τόπου μας
Με εικόνες και λόγια, λοιπόν, χρησιμοποιώντας πλούσιο αρχειακό υλικό, παρουσίασαν τα παιδιά τον αυταρχισμό του δικτατορικού καθεστώτος, την ανελευθερία και την καταπίεση. Σ΄αυτό το κλίμα φόβου, στα πανεπιστήμια οι νέοι φοιτητές ήταν αυτοί που άρθρωσαν κυρίως λόγο αμφισβήτησης: οι καταλήψεις της Νομικής, οι διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος ενεργοποιούν σιγά σιγά την αντίδραση του λαού, και κορυφώνονται με την κατάληψη του Πολυτεχνείου. Τα ηχητικά ντοκουμέντα από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου, τα συνθήματα και τα λόγια των φοιτητών ακούστηκαν για άλλη μια φορά ευαισθητοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες. Στόχος όμως της εκδήλωσης ήταν η συγκίνηση για τον ηρωισμό των φοιτητών να ενταχθεί στο ιστορικό της πλαίσιο, να συνδεθούν τα δραματικά γεγονότα με τις ανελεύθερες ιδεολογικές επιλογές ενός δικτατορικού καθεστώτος που χρησιμοποίησε τη βία ενάντια στους πολίτες της χώρας.
Την εκδήλωση ετοίμασαν και παρουσίασαν η Ράνια Γκαβέζου, η Μαρίνα Μαυρίδου, ο Χρήστος Κουτσοκώστας και ο Θεοφάνης Καμαριάρης, με την καθοδήγηση των καθηγητών Νίκου Καβαρδίνα, Νίκου Γκριμπίζη και Αλέξη Κοκκάλου.