Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο Σχολείο μας
Φεβ 20 2019

Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 το Σχολείο μας, με πρωτοβουλία του βιβλιοθηκονόμου Θεόδωρου Χριστοφίδη, φιλοξένησε τον καθηγητή Κυριάκο Ευσταθίου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Εργαλειομηχανών και Διαμορφωτικής Μηχανολογίας ΑΠΘ και μέλος της επιστημονικής ομάδας που μελέτησε και ανακατασκεύασε τον περίφημο «Μηχανισμό των Αντικυθήρων». Ο καλεσμένος μας παρουσίασε στους μαθητές της Γ΄ τάξης αντίγραφο του μηχανισμού, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η λειτουργία του, και ανέπτυξε με εντυπωσιακή ενάργεια και αμεσότητα την ιστορία που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του αλλά και τις πολλαπλές χρήσεις και εφαρμογές του.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, γεμάτο από ενδιαφέρον, αποκαλύφθηκαν τα μυστικά του μηχανισμού μέσα από μία μαγευτική και καθηλωτική παρουσίαση. Οι μαθητές μας είχαν έτσι την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν  το υψηλό επιστημονικό επίπεδο που αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα, ιδιαίτερα στη γνώση και ακριβή αποτύπωση των  κινήσεων των ουράνιων σωμάτων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα συζήτηση και την υπόσχεση από τον καθηγητή Ευσταθίου να επισκεφθεί και πάλι το Σχολείο μας για να μοιραστεί μαζί με τους μαθητές μας τη βαθιά του γνώση για τα θαυμαστά επιτεύγματα του αρχαιοελληνικού κόσμου.