Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο – Γ΄τάξη
Ιούν 17 2024

Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων συμμετείχαν  φέτος σε κινηματογραφική λέσχη «Cineγραφήματα – Κινηματογραφικός Γραμματισμός στην Εκπαίδευση» με εμψυχωτή την εκπαιδευτικό Γεωργία Γιάγκου που επιμορφώθηκε σε πιστοποιημένο Πρόγραμμα: «Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο»,  της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival.  

Επιδίωξη ήταν η επιστροφή στον κοινωνικό χαρακτήρα του κινηματογράφου και η καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας στο σχολείο. 

Συγκεκριμένα οι στόχοι ήταν: 

  •  Η απόλαυση της θέασης
  •  Η δυνατότητα θέασης ταινιών οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικά είδη (αφηγηματικές, ντοκιμαντέρ, animation ).
  • Η έκφραση συναισθημάτων, η γνωριμία με τους πολιτιστικούς κώδικες. Παιγνιώδεις δραστηριότητες με τους χαρακτήρες, την πλοκή, τον χρόνο, το σκηνικό, τα σύμβολα.  
  •  Η γνωριμία με τις προθέσεις του δημιουργού, τους τεχνικούς κώδικες µε τους οποίους παράγεται το κινηματογραφικό προϊόν (ήχοι, μουσική, χρώματα, θέση κάμερας, κάδρο-πλάνο-σκηνή, φωτισμός)
  •  Η προσέγγιση κοινωνικών ζητημάτων όπως ανθρώπινες σχέσεις, διαφορετικότητα, ενσυναίσθηση, η κοινωνική θέση της γυναίκας, ηθικά διλλήματα, κύκλος της ζωής, φτώχεια, παιδική εργασία, μετανάστευση, διαμέσου των κινηματογραφικών ταινιών.
  •  Δραστηριότητες εικαστικές, μουσικές, θεατρικού παιχνιδιού, δημιουργικής γραφής- σεναρίου και κριτικής.