Α Terra ad Lunam et ad Martem: Υλοποίηση έργου eTwinning σε συνεργασία με το αδελφοποιημένο γαλλικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Institution Notre Dame
Μαΐ 15 2024

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονούνται στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης, το Σχολείο μας ίδρυσε τη φετινή σχολική χρονιά το έργο eTwinning με τίτλο «Α Terra ad Lunam et ad Martem : De la mythologie grecque aux missions spatiales de la NASA». Το έργο αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία με το αδελφοποιημένο Γαλλικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Institution Notre Dame στην πόλη Τουλόν της Γαλλίας, λαμβάνει χώρα σε ειδικό διαδικτυακό τόπο στη διεύθυνση: https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024.

Στο πλαίσιο του νέου έργου, οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα δύο Σχολεία ακολουθούν τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε στη Σελήνη, γνωρίζουν τους ανθρώπους που εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται για αυτό το επίτευγμα, μελετούν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος και  επιχειρούν να ανακαλύψουν τη σχέση του θεού Απόλλωνα και της θεάς Άρτεμης με τις αποστολές της NASA. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις με το γαλλικό σχολείο στις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παρουσιάζουν τις εργασίες τους στους Γάλλους συμμαθητές τους.  

Ήδη έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα Twinspace οι εργασίες που υλοποίησαν μέχρι στιγμής οι Έλληνες και Γάλλοι εταίροι στη γαλλική γλώσσα χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία όπως τον ψηφιακό τοίχο padlet με στόχο τη γνωριμία μεταξύ τους, τις εφαρμογές Learning Apps και Genially για τη δημιουργία διαδραστικών παιχνιδιών με θέμα την επιστήμη της αστρονομίας και την αντανάκλασή της στις τέχνες, το forum του Twinspace για την ανταλλαγή απόψεων και τη δημιουργία escape games ενώ συνεχίζουν να εργάζονται για τη δημιουργία βίντεο με θέμα τον πλανήτη Άρη και για την υλοποίηση ενός διαδραστικού χάρτη Google Map με θέμα τη συμβολή των γυναικών στην κατάκτηση του διαστήματος. Την επόμενη χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες θα δημιουργήσουν ένα ψηφιακό λεξικό με τη χρήση του εργαλείου Canvaστην ελληνική και γαλλική γλώσσα με θέμα τη μυθολογία και την αστρονομία, θα υλοποιήσουν διαθεματικές δραστηριότητες και θα παρουσιάσουν στους εταίρους τους, στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων, πληροφορίες σχετικά με τις αποστολές της NASA στη Σελήνη και τον Άρη.

Το έργο συντονίζουν η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Σοφία Καρασάββα και η καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Γκίνη και συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου των τμημάτων Γαλλικών και Ζώνης Πολιτισμού με υπεύθυνες καθηγήτριες τις καθηγήτριες Γαλλικών κ. Ιουλία Γάτσου, κ. Γιώτα Γάτση, κ. Σοφία Καρασάββα και την καθηγήτρια της Τεχνολογίας κ. Άννα Διαμαντίδου. Συμμετέχουν επίσης μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο των μαθημάτων Μουσικής και Ζώνης Πολιτισμού Β΄ και Γ΄ τάξης Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου με υπεύθυνες καθηγήτριες την καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Γκίνη και την καθηγήτρια Γαλλικών κ. Σοφία Καρασάββα. Υπεύθυνη καθηγήτρια από την πλευρά του Γαλλικού Σχολείου είναι η φιλόλογος κ. Céline Migeot.

Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες από την πλατφόρμα του Twinspace και από τις εργασίες που έχουν υλοποιήσει και συνεχίζουν να υλοποιούν οι Έλληνες και Γάλλοι μαθητές στο πλαίσιο του έργου eTwinning.