Aπό 12 έως 14 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 16ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών του Κολεγίου Ανατόλια (16th ACMUN), στο οποίο το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε με τέσσερις αντιπροσωπίες: της Γερμανίας, του Ιράν, του Λιβάνου και της Μιανμάρ. Όλες οι εργασίες του Μαθητικού Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν μέσω της καινοτόμου ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΜUN World Platform και της εφαρμογής Ζοοm.
Κάθε μαθητικό συνέδριο ΜUN διεξάγεται αποκλειστικά στα Αγγλικά και αποτελεί μια άσκηση προσομοίωσης των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον ενεργό ρόλο των πολιτών. Οι μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται σχετικά με διεθνή προβλήματα επικαιρότητας μέσα από έρευνα, βελτιώνουν τη ρητορική ικανότητά τους μέσα από το δημοκρατικό δημόσιο λόγο και την τεκμηρίωση απόψεων και αναπτύσσουν δεξιότητες όπως ανεκτικότητα, διπλωματική συμπεριφορά και στάση, κριτική σκέψη, αλληλοσεβασμό.
Οι διπλωμάτες-απεσταλμένοι μας διερεύνησαν την πολιτική των χωρών τους σε θέματα ημερήσιας διάταξης, ταυτίστηκαν με ηγετικούς ρόλους, συζήτησαν διεξοδικά φλέγοντα ζητήματα στo πλαίσιο των οργάνων του ΟΗΕ και δημιούργησαν συμμαχίες για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων.
Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε ο Παπαδόπουλος Νικήτας ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων [ECOSOC: Economic and Social Affairs Council]. Οι πρόεδροι όλων των επιτροπών επιλέγονται κατόπιν γραπτού διαγωνισμού και προσωπικής συνέντευξης.
Από την Α΄ Λυκείου συμμετείχαν οι μαθητές: Αντωνίου Γεώργιος, Ασλάνη Μάγδα, Αναγνωστοπούλου Αικατερίνη, Γρατσία Μαριάννα, Zαγανίδης Αθανάσιος, Καλινδέρη Ευανθία, Καλλιστρίδου Αικατερίνη, Καπίδου Δήμητρα, Καράταγλη Έλενα, Ματέλλα Κατερίνα, Σίκλη Χρυσούλα, Τσολάκης Κωνσταντίνος, Φραγκίδου Ειρήνη, Χριστοδούλου Βασίλης, Χριστοδούλου Στυλιανή.
Από τη Β΄ Λυκείου συμμετείχαν οι μαθητές: Βλάχου Αγάπη, Λυμπόπουλος Αναστάσιος, Παπαδόπουλος Σταύρος.
Από τη Γ’ Λυκείου συμμετείχε ο μαθητής Παπαδόπουλος Νικήτας.
Σας προσκαλούμε να ξεφυλλίσετε στιγμιότυπα από το συνέδριο
και να απολαύσετε την εξαιρετική συνέντευξη από την τελετή έναρξης εδώ με κ. Κρυστάλλη Ρωξάνη, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο St. Andrews, στη Σκωτία.